Skip to content
Bel ons : 140174
Informatiekaart met proces

Schoolkosten middelbaar beroepsonderwijs

Studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en hun ouders komen voor allerlei opleidingskosten te staan. Niet alleen schoolkosten, zoals het aanschaffen van schoolboeken, maar ook wettelijke kosten, zoals lesgeld. 

Mbo-scholen zijn verantwoordelijk voor de basisuitrusting en benodigde leermiddelen voor hun studenten. Mbo-scholen stellen middelen ter beschikking die nodig zijn om het onderwijs te volgen, examens te doen en zo het diploma te behalen.
  Meer info>
  Informatiekaart met proces

  Leerplicht

  Dankzij de leerplichtwet kunnen alle kinderen in Nederland onderwijs volgen. In de wet is zelfs het recht op onderwijs vastgelegd. De leerplicht begint als een kind 5 jaar wordt. Vanaf 5 jaar moet een kind naar school. Alle kinderen blijven leerplichtig tot het einde van het schooljaar waarin ze 16 jaar worden. Hierna zijn leerlingen kwalificatieplichtig. U bent als ouder/verzorger verplicht om een kind in te schrijven op een school. Vanaf 12 jaar is een kind ook zelf verantwoordelijk om naar school te gaan. 
   Meer info>
   Informatiekaart met proces

   Veilig Opgroeien

   Een kind heeft een veilige plek en omgeving nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Een veilige plek is niet alleen een dak boven het hoofd, maar ook een plek waar het kind zichzelf kan zijn. Soms gebeuren er dingen die ervoor zorgen dat kinderen die plek (tijdelijk) niet hebben.
    Meer info>
    Informatiekaart met proces

    Aanvraag zorgregisseur

    Bent u op zoek naar één contactpersoon voor al uw zorg? Vraag dan een zorgregisseur van het Sociaal Kernteam Westland aan. Hij of zij maakt samen met u een persoonlijk plan en helpt u om uw problemen op te lossen. Daarnaast helpt de zorgregisseur u ook als het u even niet lukt om grip op uw situatie te houden.

    De Zorgregisseur is er voor jong en oud en helpt bijvoorbeeld bij problemen door schulden, echtscheiding, ziekte, gezinsproblemen en jeugdproblemen.
     Meer info>
     Informatiekaart met proces

     Hulp bij verslaving voor jeugd

     Je bent verslaafd en daar wil je vanaf. Je kan hier wel wat hulp bij gebruiken.
      Meer info>
      Informatiekaart met proces

      Ontwikkelingsproblematiek

      U wilt informatie over of ondersteuning bij vragen over de ontwikkeling van uw kind.
       Meer info>
       Informatiekaart met proces

       Persoonsgebonden Budget (PGB) voor Jeugd en Gezin

       U wilt informatie over of ondersteuning bij vragen over uw gezin.

       U heeft een hulpvraag over uw gezin of uw kinderen en u zou daar graag een persoonsgebonden budget voor willen aanvragen. Het Sociaal Kernteam Westland kan u daarbij helpen.
        Meer info>
        Informatiekaart met proces

        Hulp bij autisme

        Heeft u hulp nodig bij autisme? Iemand met autisme verwerkt informatie op een andere manier in de hersenen. Dat heeft positieve kanten (zoals een opmerkelijk oog voor detail) maar ook negatieve kanten (zoals omgaan met anderen of het houden van overzicht).
         Meer info>
         Informatiekaart met proces

         Individuele studietoeslag

         Scholieren en studenten vanaf 15 jaar met een arbeidsbeperking kunnen in aanmerking komen voor een individuele studietoeslag van de gemeente.
          Meer info>
          Informatiekaart met proces

          Kindpakket

          Gemeente Westland wil dat elk kind mee kan doen met zijn of haar leeftijdsgenootjes. Meedoen aan sport, cultuur of, bijvoorbeeld een schoolreisje is belangrijk! En dat geldt ook voor een warme winterjas, een goede fiets en een bibliotheekabonnement. Daarom heeft de gemeente Kindpakket Westland ontwikkeld.

          Als u met uw gezin niet in aanmerking komt voor bijzondere bijstand, maar wel een laag inkomen heeft, dan kan Stichting WestlandPas mogelijk helpen.
           Meer info>
           Informatiekaart met proces

           Leerlingenvervoer

           Meestal kunnen Westlandse leerlingen zelfstandig de weg naar school afleggen. Soms worden ze gebracht en gehaald door de ouders/verzorgers. Maar dat kan niet altijd. U kunt dan eventueel een beroep doen op Leerlingenvervoer.
            Meer info>
            Informatiekaart met proces

            Computer nodig

            Heeft u een computer nodig voor uzelf óf voor uw kinderen die naar de middelbare school gaan? Als u voor langere tijd een laag inkomen heeft, dan kan de gemeente helpen.
             Meer info>
             Informatiekaart

             Stichting Jarige Job

             In Nederland zijn 61.000 kinderen die hun verjaardag niet kunnen vieren, omdat er thuis geen geld voor is. Stichting Jarige Job helpt deze kinderen door het geven van een verjaardagsbox t.w.v. €35,-. Hierin zit alles wat nodig is voor een echte verjaardag thuis én op school!
              Meer info>
              Informatiekaart

              Jeugdfonds Sport & Cultuur

              Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie / het lesgeld voor kinderen en jongeren uit gezinnen waar te weinig geld is om te sporten, muziek te maken, te dansen, schilderen, toneel te spelen of iets anders creatiefs te doen. Ouders kunnen zelf geen aanvraag doen. Dat kan alleen door een tussenpersoon, bijvoorbeeld een meester of juf, buurtsportcoach, sociaal wijkteam of schuldhulpverlener.
               Meer info>
               Informatiekaart

               Steun bij het opvoeden

               Opvoeden kan een pittige klus zijn. Uw kind komt bijvoorbeeld afspraken niet na, accepteert geen nee of is lastig met eten. U heeft moeite met het sturen van uw kind en uw kind heeft moeite met uw regels en grenzen. U wilt hier graag hulp bij.
                Meer info>
                Informatiekaart

                Toeslagen Belastingdienst

                Hebt u een zorgverzekering, een huurhuis of kinderen? Dan kunt u hiervoor misschien een bijdrage in de kosten krijgen. Zo'n bijdrage heet een toeslag.

                Er zijn 4 toeslagen:
                • zorgtoeslag:een bijdrage in de kosten van uw zorgverzekering
                • huurtoeslag: een bijdrage in uw huurkosten
                • kindgebonden budget: een bijdrage in de kosten van uw kinderen
                • kinderopvangtoeslag: een bijdrage in de kosten van kinderopvang
                 Meer info>
                 Informatiekaart

                 Ontwikkelingsproblemen

                 U heeft vragen over de ontwikkeling van uw kind. U ziet dat uw kind zich anders (bijvoorbeeld trager of sneller) ontwikkelt dan andere kinderen en u maakt zich daar zorgen over. U vraagt zich af of uw kind misschien ontwikkelingsproblemen heeft. U wilt graag weten wat dit betekent en of u hulp kunt krijgen.
                  Meer info>
                  Informatiekaart

                  Angsten

                  Iedereen voelt zich wel eens bang, angstig of zenuwachtig, ook kinderen. Maar soms heeft u of uw kind veel last van angst. Wij geven u hieronder meer informatie over angsten en hoe u uzelf of uw kind zou kunnen helpen.
                   Meer info>
                   Informatiekaart

                   SAMEN voor alle kinderen

                   Schoolreisjes, sporten, muziekles, een verjaardag vieren of een dagje uit. Het lijkt zo gewoon dat alle kinderen in Nederland dit kunnen doen. Maar niet elke ouder kan dit betalen. 1 op de 12 kinderen groeit op in armoede, dat zijn er gemiddeld dus 2 per klas. Dat is heel erg veel. Sam& voor alle kinderen helpt deze kinderen. Via Sam& voor alle kinderen krijgen ouders gemakkelijk toegang tot organisaties die helpen als er thuis weinig geld is. 
                    Meer info>
                    Informatiekaart

                    Kinderhulp

                    Kinderhulp helpt kinderen én jongeren tot 21 jaar die in armoede opgroeien. Kinderhulp vindt dat zij er ook bij moeten horen. Helaas is dit voor een heleboel van deze kinderen niet zo logisch. Kinderhulp helpt deze kinderen met simpele dingen zoals zwemlessen, een dagje uit, een fiets, opleiding, of leesboek. Want ook deze kinderen moeten kunnen meedoen en verdienen een mooie toekomst!
                     Meer info>
                     Informatiekaart

                     Ouders voor Ouders

                     Nieuwe energie en ideeën krijgen voor je gezin. Ouders voor Ouders Westland organiseert inspiratieworkshops voor alle ouders.
                      Meer info>
                      Informatiekaart

                      Kids en koffie

                      In Westland zijn op 4 plekken gezellige koffieochtenden voor ouders van kinderen tot 4 jaar. Van 9.30 tot 11.30 uur ontmoet u andere ouders en wisselt u ervaringen uit met elkaar. Ook zijn er leerzame bijeenkomsten en activiteiten, voor én door ouders samen met hun kinderen. Opa's en oma's van kinderen tot en met 4 jaar zijn ook welkom.
                       Meer info>
                       Informatiekaart

                       Jongerenwerk

                       Jongerenwerk werkt in opdracht van gemeente Westland en bezoekt (kwetsbare) jongeren op plekken waar zij in hun vrije tijd zijn: bijvoorbeeld op straat, school en andere plekken. Dit kan een groep jongeren maar ook één jongere zijn.
                        Meer info>
                        Organisatie

                        Sinterklaasbank

                        Voor veel gezinnen in Nederland is ‘Sinterklaas’ namelijk helemaal geen feest, vanwege persoonlijke financiële nood. De Goedheiligman gaat aan hun deur voorbij. Maar hoe leg je een kind uit dat Sinterklaas er niet voor hem of haar is? Dat valt niet uit te leggen.
                        • Locatie


                        • Bereikbaarheid

                        Meer info>
                        Organisatie

                        Vitalismaatjes

                        Stichting Vitalis koppelt vrijwilligers aan kinderen tussen de 5 en 18 jaar die zich als gevolg van een tekort aan aandacht in een kwetsbare positie bevinden en het risico lopen in de problemen te raken. Dit ter voorkoming van intensieve professionele jeugdhulpverlening. 
                        • Locatie

                         Burgemeester van Karnebeeklaan 6
                         2585 BB Den Haag
                        • Bereikbaarheid

                         Telefoon06 39 61 46 15
                        Meer info>
                        Organisatie

                        Henny Coenen Kinder- en Jeugdpraktijk

                        Henny Coenen biedt diagnostisch onderzoek en behandeling van diverse problematiek.
                        • Locatie

                         Molenstraat 212
                         2681 BX Monster
                        • Bereikbaarheid

                         Telefoon0174-241554
                        Meer info>
                        Organisatie

                        Stichting iQ

                        Stichting iQ+ heeft het streven de handen van professionals, onderwijs, gezondheidszorg, overheid en ouders ineen te slaan om het pad voor het hoogbegaafde kind te banen, zodat het intellectuele talent tot bloei komt
                        • Locatie

                         Oudlaan 225
                         2672 BS Naaldwijk
                        • Bereikbaarheid

                         Telefoon06-40801651
                        Meer info>
                        Organisatie

                        Socatots

                        SOCATOTS is een wereldwijd toonaangevende organisatie waar het gaat om het aanbieden van voetbalgerelateerde fysieke ontwikkelingsactiviteiten voor jonge kinderen tussen zes maanden en vijf jaar.
                        • Locatie


                        • Bereikbaarheid

                        Meer info>
                        De gemeente Westland ontwikkelde samen met Patijnenburg, het Sociaal Kernteam Westland en Vitis Welzijn het Sociaal Plein Westland.

                        Heeft u opmerkingen? Of ziet u informatie die niet juist is of aangevuld moet worden? Mail ons op: SociaalPleinWestland@gemeentewestland.nl
                        @2021 Sociaal Plein Westland | Proclaimer | Toegankelijkheid