Skip to content
Bel ons : 140174

Veilig Opgroeien

Stap 1: Informatie

Kindermishandeling is niet alleen slaan of schoppen 
Bij kindermishandeling denkt u wellicht aan fysiek geweld: slaan, schoppen of opzettelijk pijn doen. Maar kindermishandeling heeft veel meer gedaantes. Kindermishandeling kan lichamelijk (ook seksueel) of geestelijk zijn.

Alles wat voor een kind bedreigend is, valt onder kindermishandeling. Kinderverwaarlozing, ofwel als er helemaal niet naar een kind wordt omgekeken, is ook kindermishandeling.

Vraag om hulp bij kindermishandeling 
Kindermishandeling kan permanente schade veroorzaken voor het kind. U kunt niet ‘niets doen’ als u ziet dat er sprake is van kindermishandeling. Vindt u het moeilijk of lastig, dat is begrijpelijk, maar als u het ziet, bent u degene die voor het bedreigde kind op moet komen. Praat erover met iemand in uw buurt en vraag hulp. Of maak direct gebruik van een van de hieronder volgende mogelijkheden.

Is er een noodsituatie? 
Bent u of is een van uw gezinsleden in direct gevaar? Bel dan meteen 112.

Mogelijkheden

Er zijn verschillende opties om hulp bij kindermishandeling te krijgen. Hieronder vindt u een aantal mogelijkheden.

Veilig Thuis

Veilig Thuis Haaglanden is het centrale advies- en meldpunt voor iedereen die met huiselijk geweld en/of kindermishandeling te maken heeft of krijgt. Niet alleen voor slachtoffers en plegers, ook voor bezorgde omstanders en professionals. Veilig Thuis Haaglanden biedt advies en ondersteuning bij huiselijk geweld, kindermishandeling, vechtscheidingen, eergerelateerd geweld en huwelijksdwang, meisjesbesnijdenis, mensenhandel en loverboys en ouderenmishandeling.

Bel Veilig Thuis 0800-2000 of bezoek de website van Veilig Thuis Haaglanden.
Meer informatie over Veilig Thuis

Zoek een vertrouwenspersoon en praat erover

Is er in uw gezin of in uw omgeving sprake van kindermishandeling? Vindt u het moeilijk om om hulp te vragen of weet u zelf niet wat u moet doen of hoe u het moet aanpakken? Bent u bang dat de situatie alleen maar erger wordt als u er melding van maakt? Bent u bang voor uw eigen veiligheid als u er melding van maakt?

Zoek dan direct iemand in uw omgeving die u vertrouwt. Een familielid, iemand op het werk, iemand op school, een buurvrouw of buurman?

Praat erover met iemand die u vertrouwt, dan staat u er niet alleen voor.

Gesprek met uw huisarts

U kunt bij uw huisarts terecht voor diverse problemen in uw gezin, of deze nu met uw werk, uw gezin, uw geestelijke en lichamelijke gezondheid of met uw kinderen of partner te maken hebben. Uw huisarts behandelt u zelf, geeft u advies of verwijst u door naar de juiste specialist.

Een bezoek aan uw huisarts wordt betaald vanuit uw basisverzekering. U hoeft dus niet apart voor een bezoek aan uw huisarts te betalen.

Wanneer er meer dan kindermishandeling speelt

Het kan zijn dat u nog veel meer problemen aan uw hoofd heeft en dat u het allemaal niet keer kan overzien: u kan hierbij denken aan problemen in uw relatie, op school of op uw werk of schuldproblemen. Neem in dit geval contact op met het 140174 en vraag om een zorgregisseur.
Meer informatie over Wanneer er meer dan kindermishandeling speelt

Stap 2 : Dienstverlening

Als u een melding doet bij Veilig Thuis, dan doet Veilig Thuis wat nodig is zoals onderstaande zaken. Wilt u toch eerst overleggen, dan kunt u terecht bij het Sociaal Kernteam Westland.


Wat zit er in de dienstverlening inbegrepen?

1

Direct handelen in crisissituaties

Als er een onveilige situatie is, zal Veilig Thuis direct handelen om de veiligheid van u en/of uw gezinsleden direct te herstellen.
2

Zorgen voor de juiste hulp

Zorgen dat uw gezin of de persoon die te maken heeft met huiselijk geweld of kindermishandeling bij de juiste hulp terecht komt die nodig is.
3

Regie nemen in de weg naar de juiste zorg

Overleg organiseren met alle betrokken hulpverleners en ouders om de hulp beter aan te laten sluiten. In complexe zaken voert Veilig Thuis de regie, zodat u zich daar geen zorgen over hoeft te maken.
4

Onderzoek van de situatie

Veilig Thuis kan onderzoek doen om de situatie te verhelderen en zo passend mogelijke hulp in te zetten.

Gan naar de website van Veilig Thuis Haaglanden

Online indienen

Heeft u vragen?

We staan voor u klaar

Heeft u hulp nodig bij of heeft u vragen over het opstellen van uw aanvraag of melding? Neem dan telefonisch contact met ons op.

Telefoon

Snel en persoonlijk contact 140174
De gemeente Westland ontwikkelde samen met Patijnenburg, het Sociaal Kernteam Westland en Vitis Welzijn het Sociaal Plein Westland.

Heeft u opmerkingen? Of ziet u informatie die niet juist is of aangevuld moet worden? Mail ons op: SociaalPleinWestland@gemeentewestland.nl
@2021 Sociaal Plein Westland | Proclaimer | Toegankelijkheid