Skip to content
Bel ons : 140174

Schuldhulpverlening

Stap 1: Informatie

Heeft u beginnende betalingsproblemen? Kleine schulden kunt u misschien zelf oplossen. Op www.geldfit.nl kunt u checken of er bij u sprake is van (beginnende) betalingsproblemen.

Op www.nibud.nl kunt u informatie over geldzaken vinden. Op de website www.zelfjeschuldenregelen.nl vindt u alles over schulden. U kunt hier bijvoorbeeld voorbeeldbrieven vinden. Met deze brieven kunt u schuldeisers voorstellen doen voor een betalingsregeling.

Schuldhulpverlening
Schuldhulpverlening is er voor inwoners en (ex-) ondernemers die schulden hebben. Het gaat om schulden die u niet meer zelf op kunt lossen. Komt u in aanmerking voor schuldhulpverlening? Dan volgt een lange en zware periode, waarin soms moeilijke keuzes gemaakt moeten worden.
Maar altijd met de bedoeling om u uit de schulden te krijgen.

U staat er niet alleen voor! Vanaf uw aanmelding voor schuldhulpverlening totdat u ‘een schone lei’ krijgt, begeleiden wij u en krijgt u trainingen.

Geldproblemen en schulden kan iedereen overkomen. Vaak door niets anders dan domme pech. De enveloppen blijven ongeopend, de rekeningen lopen steeds hoger op, totdat u er niet meer uitkomt. Weet dat u niet de enige bent en dat er altijd een oplossing is. Op www.gemeentewestland.nl/geldzorgen vindt u verhalen van Westlanders die met hulp uit de schulden zijn gekomen.

Mogelijkheden

U kunt verschillende dingen doen als u schulden heeft. Hieronder vindt u een aantal mogelijkheden. 

Hulp bij geldzorgen

Steeds meer mensen zoeken hulp bij hun geldzaken. Het fit houden van geldzaken is namelijk best een uitdaging.

Uw geldzaken zijn fit als u iedere maand genoeg inkomsten hebt om de vaste uitgaven van te betalen. Ook houdt u daarnaast genoeg geld overhoudt om van te leven. Wilt u weten hoe u er financieel voor staat en welke hulp er beschikbaar is? Doe de test op www.geldfit.nl en krijg direct concreet advies.
Meer informatie over Hulp bij geldzorgen

U zoekt meer informatie over uw budget

Op de site van het Nibud kunt u, zowel als consument als beroepsmatig, informatie en hulpmiddelen over geldzaken vinden.
Meer informatie over U zoekt meer informatie over uw budget

U probeert zelf uw schulden te regelen

Heeft u beginnende betalingsproblemen? Pak ze zelf aan met het stappenplan van zelfjeschuldenregelen.nl. Bij kleinere schulden kunt u het meestal zelf oplossen en is het meestal nog niet nodig om hulp te zoeken.

Kunt u een rekening niet betalen, neem dan direct contact op met de betreffende instantie. Daarmee voorkomt u grotere problemen.

Op de website www.zelfjeschuldenregelen.nl vindt u alles over schulden en kunt u ook voorbeeldbrieven vinden. Met deze brieven kunt u schuldeisers voorstellen doen voor een betalingsregeling.
Meer informatie over U probeert zelf uw schulden te regelen

De gemeente helpt u

De Schuldhulpverlening is er speciaal voor mensen of (ex) ondernemers met betalingsproblemen, problematische schulden of mensen die het lastig vinden om met geld om te gaan.

De schuldhulpverlener begeleidt u tijdens dit traject. Zij geven u advies en tips om zelf aan de slag te gaan. De schuldhulpverlener brengt hiervoor uw financiële situatie in kaart. Er wordt gekeken naar de hoogte van uw schulden, uw maandelijkse inkomen en uw uitgaven.

Daarna kijkt de schuldhulpverlener of er al een schuldregeling mogelijk is of dat er eerst een stabilisatietraject wordt ingezet om tot een schuldregeling te komen. Dit noemen we het minnelijk traject.
Meer informatie over De gemeente helpt u

U gaat het wettelijke traject in

Lukt het niet om de problemen op te lossen met hulp van de Gemeente, dan kunnen zij u verder begeleiden naar een wettelijk traject (let op, dit moet wel passend zijn voor uw situatie). Dit noemen we de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP), welke via de Rechtbank wordt aangevraagd.
Meer informatie over U gaat het wettelijke traject in

Stap 2 : Dienstverlening

De gemeente Westland staat met haar medewerkers en team van specialisten klaar om u in dit proces te ondersteunen. Hieronder vindt u een overzicht van stappen zodat u een inzicht krijgt in hoe we u bij uw schulden gaan helpen.

Wat zit er in de dienstverlening inbegrepen?

Schuldhulpverlening is er voor iedere inwoner van gemeente Westland en is niet afhankelijk van uw inkomen. Stel, uw aanvraag voor schuldhulpverlening wordt goedgekeurd door de gemeente. Wat staat u dan te wachten?
1

Begeleiding

Inventarisatie en begeleiding door schuldhulpverlener (advies en tips)
2

Budgetbeheer

Inzet budgetbeheer om de huidige situatie te stabiliseren: indien gestabiliseerd start de regeling (aflossing MSNP). Budgetbeheer blijft gedurende het traject.
3

Inventarisatie

Inventarisatie openstaande schuld en onderhandeling met schuldeisers
4

Betalingsvoorstel

Betalingsvoorstel met vrij te laten bedrag (bedrag waar maandelijks van rond te komen), alles boven dit bedrag is voor de schuldeisers. Dit gaat maandelijks naar een rekening van de gemeente, deze lost dit jaarlijks af met de schuldeisers.
5

Aanvullende hulp

Eventueel inzet aanvullende hulp; schuldhulpmaatje, Vitis Welzijn etc.
6

Sollicitatieplicht

indien u geen werk heeft wordt u verplicht te solliciteren. Wanneer u wel werk heeft maar niet full time werkt, dient u aanvullend werk te zoeken.
7

Trainingen

Mogelijkheid om deel te nemen aan trainingen.
8

Loonbeslag

Wanneer er beslag is gelegd op uw loon, maar dit is te hoog, kan de gemeente hierin bemiddelen.

Stap 3 : Aanvraagproces

Hieronder vindt u in overzichtelijke stappen het aanvraagproces voor schuldhulpverlening beschreven zodat u een overzicht krijgt van alle stappen en snel een indruk kunt krijgen of u ervoor in aanmerking komt.

Mogelijkheid ondersteuning?

Hiieronder kunt u snel kijken of u mogelijk in aanmerking komt voor ondersteuning door de gemeente Westland.
Heeft u schulden die u niet kunt oplossen
Woont u in de regio Westland Dit houdt in dat u ingeschreven bent en een woonadres heeft in de gemeente Westland
Om in aanmerking te komen voor ondersteuning door de gemeente, moeten alle vragen met 'ja' zijn ingevuld. Heeft u 1 of meerdere vragen met nee ingevuld, dan komt u niet in aanmerking.
Alternatieven voor Schuldhulpverlening

Hoe verloopt een aanvraag?

Het aanvraagproces duurt maximaal 8 weken, lees hieronder goed welke informatie u aan dient te leveren. Indien u dit tijdig verzamelt en voorbereidt kunnen we deze tijd mogelijk verkorten.
1

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via de website van gemeente Westland. Komt u hier niet uit, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u verder.
2

Informatiebijeenkomst

U wordt telefonisch uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. In deze bijeenkomst krijgt u uitleg over schuldhulpverlening.
U ondertekent de aanvraag en geeft hierbij aan wat uw hulpvraag is.
Bent u een (ex-) ondernemer? Dan dragen wij uw hulpvraag over aan Zuidweg en Partners. Zij starten met u het traject schuldhulpverlening.
3

Informatieverzameling

Samen met Vitis Welzijn of schuldhulpmaatje verzamelt u alle benodigde stukken.
4

Gesprek met schuldhulpverlener

Samen met u bekijken we uw situatie. We kijken wat voor u de beste oplossing is. Misschien vinden wij dat u extra hulp nodig heeft. Dit zullen we met u bespreken.
5

Besluit

U krijgt een besluit thuis gestuurd. In dit besluit staat of we u schuldhulpverlening aanbieden. Er staat in wat we gaan doen. Ook staat erin wat we van u nodig hebben.

Start uw aanvraag

Hieronder kunt u uw aanvraag indienen. Voor vragen of meer informatie kunt u ook contact met ons opnemen.

Direct uw aanvraag online indienen

Online indienen

Heeft u vragen?

We staan voor u klaar

Heeft u hulp nodig bij of heeft u vragen over het opstellen van uw aanvraag of melding? Neem dan telefonisch contact met ons op.

Telefoon

Snel en persoonlijk contact 140174
De gemeente Westland ontwikkelde samen met Patijnenburg, het Sociaal Kernteam Westland en Vitis Welzijn het Sociaal Plein Westland.

Heeft u opmerkingen? Of ziet u informatie die niet juist is of aangevuld moet worden? Mail ons op: SociaalPleinWestland@gemeentewestland.nl
@2021 Sociaal Plein Westland | Proclaimer | Toegankelijkheid