Studenten vanaf 18 jaar met een arbeidsbeperking, kunnen in aanmerking komen voor een individuele studietoeslag. Jongeren met een beperking zijn soms minder goed in staat hun opleiding te combineren met werk. De studietoeslag is bedoeld om te voorkomen dat zij hierdoor vaker en meer moeten lenen dan jongeren die naast hun opleiding wel kunnen werken. Je kunt pas een individuele studietoeslag aanvragen vanaf de dag dat je 18 jaar oud bent.
Erkende Opleiding Om recht te hebben op de individuele studietoeslag moet je een erkende opleiding volgen waarmee je aanspraak kunt maken op WSF (studiefinanciering). Het maakt niet uit of je daadwerkelijk studiefinanciering ontvangt.
De studietoeslag bedraagt € 150 per maand en wordt na iedere 6 maanden achteraf uitgekeerd. De gemeente betaalt direct belasting aan de Belastingdienst over dit bedrag. Deze door de gemeente betaalde belasting is mogelijk terug te krijgen mits je geen andere inkomsten hebt.
Hulp Als je zelf niet in staat bent de aanvraag in te dienen, kun je hulp vragen bij een bekende, een familielid of de school. Als dat niet lukt kun je de formulierenbrigade van Vitis Welzijn om hulp vragen.
Mogelijkheden
Er zijn verschillende opties om tegemoetkoming in de kosten te krijgen. Hieronder vindt u een aantal mogelijkheden
U zoekt meer informatie over financiële regelingen
Wilt u weten van welke regelingen u allemaal gebruik zou kunnen maken? Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) heeft een rekentool waarmee u kunt bekijken van welke regelingen u eventueel gebruik zou kunnen maken. Direct naar meer informatie
Hulp via het UWV
Het UWV bemiddeld en beantwoord vragen die je hebt over het vinden en behouden van werk of ziekte tijdens werk. Heeft u een ziekte of handicap en kunt u daardoor alleen met hulp of begeleiding werken? Of kunt u helemaal niet werken? Dan krijgt u misschien ondersteuning bij werk of inkomsten. Direct naar meer informatie
De gemeente helpt u
Studenten vanaf 18 jaar met een arbeidsbeperking, kunnen in aanmerking komen voor een individuele studietoeslag. Via de gemeente krijgt u dan een vergoeding om tegemoet te komen aan de gemaakte studiekosten. Direct naar meer informatie
Alternatieven
Om u tegemoet te komen in bepaalde kosten zijn er ook nog een aantal alternatieven. Hieronder een selectie van alternatieven die beschikbaar zijn in Westland.
De aanvraag voor de individuele studietoeslag gaat over vergoedingen. U kent uw persoonlijke situatie zelf het beste, maar door onderstaande thema’s denken we met u mee en geven we u een aantal suggesties die wellicht voor u ook interessant kunnen zijn.Wilt u liever hulp en samen met ons bespreken wat het beste bij u past? Bel ons dan op 14074.
Een team van specialisten staat klaar om u in dit proces te ondersteunen. Hieronder vindt u een overzicht van stappen zodat u een inzicht krijgt wat u eventueel kunt verwachten.
Wat zit er in de dienstverlening inbegrepen?
Of u in aanmerking komt voor de individuele studietoeslag is afhankelijk van uw inkomen. Stel, uw aanvraag voor de individuele studietoeslag wordt goedgekeurd. Wat staat u dan te wachten?
1
Toeslag
U krijgt dan een maandelijkse toeslag, welke elke 6 maanden wordt uitbetaald op uw rekening. Dit betekend dat wij iedere 6 maanden opnieuw bekijken of u recht heeft gehad op de toeslag en dan betalen we eventueel uit.
Stap 3 : Aanvraagproces
Hieronder vindt u in overzichtelijke stappen het aanvraagproces voor de individuele studietoeslag beschreven zodat u een overzicht krijgt van alle stappen en snel een indruk kunt krijgen of u ervoor in aanmerking komt.
Mogelijkheid ondersteuning?
Beantwoord de volgende vragen om vast te stellen of u mogelijk in aanmerking komt voor ondersteuning door de gemeente Westland.
Woont u in de gemeente Westland?
Dit houdt in dat u ingeschreven bent en een woonadres heeft in de gemeente Westland Om in aanmerking te komen voor ondersteuning, moeten alle vragen met 'ja' zijn ingevuld.
Bent u 18 jaar of ouder en heeft u recht op studiefinanciering?
Heeft u niet te veel vermogen en bent u niet in staat om het wettelijk minimum loon te verdienen, maar wel de mogelijkheid tot arbeidsparticipatie?
Om in aanmerking te komen voor ondersteuning door de gemeente, moeten alle vragen met 'ja' zijn ingevuld. Heeft u 1 of meerdere vragen met nee ingevuld, dan komt u niet in aanmerking. Alternatieven voor Individuele studietoeslag
Eigen bijdrage
Een eigen bijdrage is bij Individuele Studietoeslag niet van toepassing
Hieronder vindt u in overzichtelijke stappen het aanvraagproces voor de individuele studietoeslag beschreven zodat u een overzicht krijgt van alle stappen en snel een indruk kunt krijgen of u ervoor in aanmerking komt.
1
Indienen aanvraag
U dient uw aanvraag individuele studietoeslag in bij de gemeente. Deze aanvraag kunt u digitaal invullen, via de website van Gemeente Westland.
2
Informatie
U verzameld alle benodigde informatie en levert deze aan bij de gemeente. Welke informatie nodig is voor de aanvraag wijst uit het aanvraagformulier.
3
Informatieverzameling
De gemeente beoordeeld of alle benodigde informatie is ingeleverd. Ontbreken er nog belangrijke stukken, dan neemt de gemeente contact met u op.
4
Beoordeling
Uw aanvraag wordt beoordeeld. De gemeente bekijkt of u aan alle voorwaarden voldoet en of u in aanmerking kunt komen voor de individuele studietoeslag.
5
Beschikking
U krijgt een beschikking thuisgestuurd waarin staat of u de toeslag toegewezen krijgt, of dat de aanvraag wordt afgewezen.
Start uw aanvraag
Hieronder kunt uw aanvraag indienen of melding doen, voor vragen of meer informatie kunt u ook contact met ons opnemen.
Heeft u hulp nodig bij of heeft u vragen over het opstellen van uw aanvraag of melding? Neem dan telefonisch contact met ons op.
Telefoon
Snel en persoonlijk contact 140174
De gemeente Westland heeft samen met Patijnenburg, het Sociaal Kernteam Westland en Vitis Welzijn het Sociaal Plein Westland ontwikkeld.
Heeft u opmerkingen? Graag ontvangen wij uw feedback indien informatie niet correct is of aangevuld moet worden. U kunt dan contact opnemen met SociaalPleinWestland@gemeentewestland.nl