Skip to content
Bel ons : 140174

Hulp bij verslaving voor volwassenen

Stap 1: Informatie

U wil van uw verslaving af 
U bent verslaafd aan gokken, aan drugs, aan gamen, aan seks, aan medicijnen, aan alcohol of aan iets anders. Uw verslaving belemmert uw leven. Uw leven is er wellicht zelfs door ontspoord of dreigt te ontsporen. Door uw verslaving kunt u zelfs uw relatie, uw baan, uw vrienden of uw huis verliezen. U wil stoppen met uw verslaving. 

U stopt zelf met uw verslaving 
Er zijn diverse manieren om van uw verslaving af te komen. Hierbij is het van belang dat u doet wat het beste bij u past. Alleen op die manier is het voor u vol te houden. Wellicht is een praatgroep voor u al voldoende, of een cursus.

U heeft hulp nodig bij het stoppen 
U heeft eerder geprobeerd te stoppen, maar het is niet gelukt om van de verslaving af te komen. U heeft meer hulp nodig. Kijk hieronder naar de mogelijkheden voor u.

Hulp bij verslaving voor jongeren 
Ben je verslaafd of denk je dat je verslaafd bent? Dan is het belangrijk dat je hierover praat. Dat kan met iemand zijn uit jouw omgeving die je vertrouwt, zoals iemand uit je familie, een vriend of vriendin, iemand van school, of een jongerenwerker in jouw buurt. Ook kan je (zelfs anoniem) bellen met iemand van de DrugsInfolijn, AlcoholInfolijn of met de Kindertelefoon. Ook kan je een afspraak maken met je huisarts.

Mogelijkheden

Er zijn verschillende opties om hulp bij verslaving te krijgen. Hieronder vindt u een aantal mogelijkheden.

U wil online hulp om zelf minder te drinken of te stoppen met drinken

U bent op zoek naar een anonieme online cursus om zelfstandig minder te drinken of zelfs helemaal te stoppen met drinken. Of u zoekt lotgenoten of wil hulp van een forum. Minderdrinken.nl is ontwikkeld door het Trimbos-instituut en erkend door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
Meer informatie over U wil online hulp om zelf minder te drinken of te stoppen met drinken

Gesprek met uw huisarts

U kunt bij uw huisarts terecht voor diverse problemen in uw gezin, of deze nu met uw werk, uw gezin, uw geestelijke en lichamelijke gezondheid of met uw kinderen of partner te maken hebben. Uw huisarts behandelt u zelf, geeft u advies of verwijst u door naar de juiste specialist. Een bezoek aan uw huisarts wordt betaald vanuit uw basisverzekering. U hoeft dus niet apart voor een bezoek aan uw huisarts te betalen.

Brijder is de specialist in verslavingszorg in uw gemeente

Brijder, onderdeel van de Parnassia Groep, is de door uw gemeente gecontracteerde partij met specialistische zorg voor verslaving. U kan hier terecht voor cursussen en trainingen, preventie, behandelingen en hulp op maat. Let op, u kan hier alleen terecht met een verwijzing van uw huisarts of uw behandelend arts.
Meer informatie over Brijder is de specialist in verslavingszorg in uw gemeente

Aanvragen zorgregisseur

Heeft u naast/door uw verslaving ook problemen op uw werk en heeft u te maken met een schuld? Heeft uw verslaving een negatief effect op uw relatie of geeft het stress bij het opvoeden van uw kinderen? En heeft u hier hulp bij nodig, omdat u er zelf niet uit komt? Dan kunt u er voor kiezen om een aanmelding te doen bij het Sociaal Kernteam Westland. Via de website www.sktwestland.nl leest u meer over hoe het Sociaal Kernteam Westland werkt.

U vraagt hulp via de Jellinek kliniek

Wilt u aanvullende informatie of hulp buiten uw woongebied, kijk dan via de link hieronder op de website van Jellinek.

Meer informatie over U vraagt hulp via de Jellinek kliniek

Stap 2 : Dienstverlening

De gemeente Westland staat met haar medewerkers en team van specialisten klaar om u in dit proces te ondersteunen. Hieronder vindt u een overzicht van stappen zodat u een inzicht krijgt in hoe we u bij uw verslaving kunnen gaan helpen.

Wat zit er in de dienstverlening inbegrepen?

1

Behandeling bij Brijder

Als u zich voor uw verslaving laat behandelen bij Brijder, dan is het afhankelijk van het behandeltraject wat er inbegrepen is.

Dit kan variëren van coachingsgesprekken tot therapie, behandeling 1-op-1 achter uw computer tot persoonlijke 1-op-1 behandeling tot groepsbehandeling, maar ook een opname in een kliniek behoort tot de mogelijkheden. De dienstverlening wordt geheel afgestemd op wat u nodig heeft om uw verslaving een halt toe te roepen.

Stap 3 : Aanvraagproces

Hieronder kunt u snel kijken of u mogelijk in aanmerking komt voor ondersteuning door de gemeente Westland.

Mogelijkheid ondersteuning?

Woont u in de gemeente Westland?
Heeft u een verslaving die u niet zelf kunt oplossen?
Om in aanmerking te komen voor ondersteuning door de gemeente, moeten alle vragen met 'ja' zijn ingevuld. Heeft u 1 of meerdere vragen met nee ingevuld, dan komt u niet in aanmerking.
Alternatieven voor Hulp bij verslaving voor volwassenen

Eigen bijdrage

Aan hulpverlening vanuit de zorgverzekereringswet is een eigen bijdrage gekoppeld. Neem voor meer informatie contact op met uw zorgverzekering.
Vindt u de eigen bijdrage te hoog, of komt u niet in aanmerking voor een eigen bijdrage.
Alternatieven voor Hulp bij verslaving voor volwassenen

Hoe verloopt een aanvraag?

Hoe verloopt een aanvraag bij volwassen ?
1

U meldt zich aan bij Brijder

U meldt zich aan via Brijder.nl. Aanmelden voor verslavingszorg kan online of per post of fax. U kan zich alleen aanmelden indien u een verwijsbrief heeft van een verwijzer zoals uw huisarts.
2

Telefonisch aanmeldgesprek

Na uw aanmelding neemt een behandelaar van Brijder telefonisch contact met u op. In dit gesprek wordt bepaald of u bij Brijder aan het juiste adres bent. Als Brijder u kan helpen, nodigt de behandelaar van Brijder u uit voor een intakegesprek. In dit gesprek vertelt u wie u bent en welke problemen u ervaart door uw verslaving. U vertelt of u eerdere stoppogingen heeft gedaan en hoe deze zijn verlopen. In overleg met uw behandelaar van Brijder wordt afgestemd welke hulp het beste bij u past. Hierbij wordt er goed naar uw persoonlijke omstandigheden gekeken.
3

Intakegesprek

In dit gesprek vertelt u wie u bent en welke problemen u ervaart door uw verslaving. U vertelt of u eerdere stoppogingen heeft gedaan en hoe deze zijn verlopen. In overleg met uw behandelaar van Brijder wordt afgestemd welke hulp het beste bij u past. Hierbij wordt er goed naar uw persoonlijke omstandigheden gekeken. Houdt rekening met eventuele wachttijden. Brijder doet er alles aan om uw intake zo snel mogelijk te laten plaatsvinden maar kan wachttijden niet altijd voorkomen.
4

Behandelovereenkomstgesprek

Brijder geeft u advies over uw behandelmogelijkheden. U bespreekt met uw behandelaar wat u in uw gebruik of gedrag wilt veranderen en hoe u dit gaat aanpakken. Dit komt in uw individuele herstelplan. U kiest voor een individuele aanpak of een groepsbehandeling. Een deel van de behandeling doet u thuis achter uw computer. Samen met uw behandelaar bepaalt u wat het beste bij u past.
5

Behandeling in een aantal gesprekken

Afhankelijk van uw vraag kunnen 5 tot 12 gesprekken volstaan. Verslaving gaat vaak samen met andere psychische problemen, zoals depressie, ADHD en angststoornissen. Het kan dus zijn dat u meer zorg nodig heeft. Ook deze klachten pakt u samen met uw behandelaar aan. Als het nodig is, helpt Brijder u ook op het gebied van wonen, werken, leren, financiën en relaties.

U kunt afkicken in uw eigen omgeving. Ontwenningsverschijnselen kunnen echter gevaarlijk zijn. Wat ook mogelijk is, is dat u ontgift in een van de klinieken van Brijder. Daar kan u intensiever begeleid worden, zeker wanneer u ernstige ontwenningsverschijnselen verwacht.
6

Terugvalpreventie

Een terugval kan erbij horen. U gaat dan weer alcohol drinken, drugs gebruiken, gamen of gokken. Daarom is er tijdens elke behandeling aandacht voor terugvalpreventie. Op sommige vestigingen biedt Brijder een training terugvalpreventie of een nazorggroep aan. Bespreek deze mogelijkheden met uw behandelaar.

Start uw aanmelding

Hieronder doet u uw aanvraag of melding. Heeft u nog vragen? Neem dan contact met Brijder op.

Aanmelding Brijder

Online indienen

Heeft u vragen?

We staan voor u klaar

Heeft u hulp nodig bij of heeft u vragen over het opstellen van uw aanvraag of melding? Neem dan telefonisch contact met ons op.

Telefoon

Snel en persoonlijk contact 088-3582000
De gemeente Westland ontwikkelde samen met Patijnenburg, het Sociaal Kernteam Westland en Vitis Welzijn het Sociaal Plein Westland.

Heeft u opmerkingen? Of ziet u informatie die niet juist is of aangevuld moet worden? Mail ons op: SociaalPleinWestland@gemeentewestland.nl
@2021 Sociaal Plein Westland | Proclaimer | Toegankelijkheid