Skip to content
Bel ons : 140174

Bijstandsuitkering

Stap 1: Informatie

Heeft u niet genoeg inkomen of vermogen om van te leven en heeft u geen recht op een andere uitkering? Dan kunt een bijstandsuitkering aanvragen. Een bijstands- of IOAW-uitkering aanvragen doet u bij uw gemeente. Uw gemeente bepaalt of u de uitkering krijgt.

Met een bijstandsuitkering overbrugt u de periode totdat u weer betaald werk vindt. De gemeente helpt u bij het vinden van geschikt werk en zorgt voor een uitkering als dat nodig is. Bent u geboren vòòr 1965? Dan komt u misschien in aanmerking voor een IOAW-uitkering. Ook dat beslist de gemeente.

Op deze pagina vindt u:

  • Stap 1: Wat is een bijstandsuitkering? Op welke manieren kunt u financiële steun krijgen? En welke andere mogelijkheden heeft u?
  • Stap 2: Wat doet de gemeente voor u als u een aanvraag doet?
  • Stap 3: Heeft u recht op bijstand? Zo ja: zo ziet de aanvraagprocedure eruit bij de gemeente.

 

Uw inkomen en vermogen

In de bijstand wordt rekening gehouden met het inkomen van u en uw partner. Dit is degene met wie u samenwoont: u hoeft dus niet per se getrouwd te zijn. Ook het inkomen van inwonende gezinsleden telt mee. Bijvoorbeeld inkomen van inwonende ouders en meerjarige inwonende kinderen. Dit noemen wij de kostendelersnorm.

Ook mag u voor de bijstand maar een beperkt bedrag aan spaargeld hebben. Heeft u een eigen huis? Dan heeft u alleen onder bepaalde voorwaarden recht op een bijstandsuitkering. Kortom: in de bijstand wordt ook gekeken naar uw vermogen. Is dat te hoog dan kan dat gevolgen hebben.

Jongeren en de bijstand

In de bijstandswet staat de eigen verantwoordelijkheid van de burger centraal, vooral voor jongeren tot 27 jaar. Voor hen geldt de regel dat zij pas in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering als zij eerst vier weken zelf hebben gezocht naar een opleiding of baan.

Mogelijkheden

Hieronder leest u op welke manieren u steun kunt krijgen.

U zoekt meer informatie over financiële regelingen

Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt? Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) heeft allerlei informatie over financiële zaken.
Meer informatie over U zoekt meer informatie over financiële regelingen

U zoekt naar werk

Om alle kosten te kunnen betalen is het belangrijk dat u zorgt voor een eigen inkomen. Onze gemeente heeft meerdere uitzendbureaus. Ook op internet vindt u allerlei vacatures. Wilt u hulp bij het vinden van werk? Het UWV heeft op www.werk.nl allerlei tips en trainingen om werk te vinden.
Meer informatie over U zoekt naar werk

De gemeente helpt u

Is er niemand in uw omgeving die u kan helpen? En zijn er geen andere mogelijkheden die u kunnen helpen? Dan komt u misschien in aanmerking voor een bijstandsuitkering. U kunt dan een aanvraag indienen voor deze uitkering.
Meer informatie over De gemeente helpt u

Wellicht ook interessant voor u

U kent uw eigen situatie zelf het best, maar we denken natuurlijk graag met u mee. Misschien zijn de mogelijkheden hieronder ook interessant voor u. Bespreekt u liever samen met ons welke hulp het best bij u past? Bel dan naar 14074.

Stap 2 : Dienstverlening

Heeft u uw verzoek om bijstand bij de gemeente gemeld? Dan staat een team van specialisten voor u klaar.

Wat zit er in de dienstverlening inbegrepen?

De bijstandsuitkering hangt af van uw inkomen. Komt u in aanmerking voor een bijstandsuitkering? Dan leest u hieronder wat er verder gebeurt.
1

Maandelijkse uitkering

Is uw aanvraag goedgekeurd? Dan krijgt u maandelijks de bijstandsuitkering op uw rekening gestort.
2

Re-integratietraject (terugkeren naar werk)

Nadat u zich heeft aangemeld bij de gemeente, roept Patijnenburg u op. U krijgt voorlichting en een intakegesprek. Het kan zijn dat u bij hen eerst wat werkervaring opdoet. Zij leiden mensen op in de praktijk en helpen u om uw talenten te ontwikkelen.
3

Sollicitatieplicht

De inkomensconsulent maakt afspraken met u. De consulent maakt een plan voor uw zoektocht naar werk.
4

De werkconsulent volgt uw situatie

De werkconsulent volgt uw ontwikkeling tijdens het hele traject.
5

Persoonlijke pagina

U krijgt toegang tot uw persoonlijke pagina. Op deze pagina ziet u alle gegevens over uw persoonlijke bijstandsuitkering.

Stap 3: Aanvraagproces

Hieronder ziet u de stappen van het aanvraagproces en of u er recht op heeft (in aanmerking komt). 

Mogelijkheid ondersteuning?

Kunt u bij alle onderstaande vragen ‘Ja’ invullen? Dan kunt u bijstand aanvragen.
Woont u in gemeente Westland? U bent ingeschreven in de gemeente Westland en u heeft hier ook een woonadres.
U bent u 18 jaar of ouder en u heeft geen recht op een andere uitkering.
Uw inkomen, spaargeld en bezittingen zijn niet genoeg om van rond te komen.
Om in aanmerking te komen voor ondersteuning door de gemeente, moeten alle vragen met 'ja' zijn ingevuld. Heeft u 1 of meerdere vragen met nee ingevuld, dan komt u niet in aanmerking.

Hoe verloopt een aanvraag?

Hieronder leest u welke informatie wij van u nodig hebben. Heeft u de aanvraag gedaan? Dan neemt de gemeente binnen 8 weken een beslissing.
1

U dient uw aanvraag in

U dient uw aanvraag in via www.werk.nl. Hier leest u ook welke informatie u moet aanleveren.
2

U levert alle informatie aan

De gemeente beoordeelt of u alle informatie compleet heeft ingeleverd. Ontbreken er stukken? Dan nemen zij contact met u op.
3

De gemeente beoordeelt uw aanvraag

De gemeente beoordeelt uw aanvraag. Zij bekijken of u aan alle voorwaarden voldoet en of u recht heeft op de bijstandsuitkering.
4

U krijgt een beschikking (brief) van de gemeente

U krijgt een brief van de gemeente. Hierin staat of u de bijstandsuitkering krijgt. Dit noemen wij een beschikking.

Start uw aanvraag

Dien hieronder online uw aanvraag in. Heeft u vragen of wilt u meer weten? Neem contact met ons op.

Aanvraag online indienen bij werk.nl

Online indienen

Heeft u vragen?

We staan voor u klaar

Heeft u hulp nodig bij of heeft u vragen over het opstellen van uw aanvraag of melding? Neem dan telefonisch contact met ons op.

Telefoon

Snel en persoonlijk contact 140174
De gemeente Westland ontwikkelde samen met Patijnenburg, het Sociaal Kernteam Westland en Vitis Welzijn het Sociaal Plein Westland.

Heeft u opmerkingen? Of ziet u informatie die niet juist is of aangevuld moet worden? Mail ons op: SociaalPleinWestland@gemeentewestland.nl
@2021 Sociaal Plein Westland | Proclaimer | Toegankelijkheid