Bel ons : 140174

Schuldhulpverlening

Stap 1: Informatie

illustratie Heeft u beginnende betalingsproblemen? Pak ze zelf aan met het stappenplan van zelfjeschuldenregelen.nl. Bij kleinere schulden kunt u het meestal zelf oplossen en is het meestal nog niet nodig om hulp te zoeken. Kunt u een rekening niet betalen, neem dan direct contact op met de betreffende instantie. Daarmee voorkomt u grotere problemen.

Op de site van het Nibud kunt u informatie over geldzaken vinden en op de website www.zelfjeschuldenregelen.nl vindt u alles over schulden en kunt u ook voorbeeldbrieven vinden. Met deze brieven kunt u schuldeisers voorstellen doen voor een betalingsregeling.

U wilt schuldhulpverlening aanvragen 
De Schuldhulpverlening is er speciaal voor mensen met betalingsproblemen, problematische schulden of mensen die het lastig vinden om met geld om te gaan.

De schuldhulpverlener begeleidt u tijdens dit traject. Zij geven u advies en tips om zelf aan de slag te gaan. De schuldhulpverlener brengt hiervoor uw financiële situatie in kaart. Er wordt gekeken naar de hoogte van uw schulden, uw maandelijkse inkomen en uw uitgaven. Daarna kijkt de schuldhulpverlener of er al een schuldregeling mogelijk is of dat er eerst een stabilisatietraject wordt ingezet om tot een schuldregeling te komen. Dit noemen we het minnelijk traject.

Lukt het niet om de problemen op te lossen met hulp van de Gemeente, dan kunnen zij u verder begeleiden naar een wettelijk traject (let op, dit moet wel passend zijn voor uw situatie). Dit noemen we de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP), welke via de Rechtbank wordt aangevraagd.

Mogelijkheden

Er zijn verschillende opties om schuldhulpverlening te krijgen. Hieronder vindt u een aantal mogelijkheden.

U zoekt meer informatie over uw budget

Op de site van het Nibud kunt u, zowel als consument als beroepsmatig, informatie en hulpmiddelen over geldzaken vinden.
Direct naar meer informatie

U probeert zelf uw schulden te regelen

Heeft u beginnende betalingsproblemen? Pak ze zelf aan met het stappenplan van zelfjeschuldenregelen.nl. Bij kleinere schulden kunt u het meestal zelf oplossen en is het meestal nog niet nodig om hulp te zoeken.

Kunt u een rekening niet betalen, neem dan direct contact op met de betreffende instantie. Daarmee voorkomt u grotere problemen.

Op de website www.zelfjeschuldenregelen.nl vindt u alles over schulden en kunt u ook voorbeeldbrieven vinden. Met deze brieven kunt u schuldeisers voorstellen doen voor een betalingsregeling.
Direct naar meer informatie

De gemeente helpt u

De Schuldhulpverlening is er speciaal voor mensen met betalingsproblemen, problematische schulden of mensen die het lastig vinden om met geld om te gaan.

De schuldhulpverlener begeleidt u tijdens dit traject. Zij geven u advies en tips om zelf aan de slag te gaan. De schuldhulpverlener brengt hiervoor uw financiële situatie in kaart. Er wordt gekeken naar de hoogte van uw schulden, uw maandelijkse inkomen en uw uitgaven.

Daarna kijkt de schuldhulpverlener of er al een schuldregeling mogelijk is of dat er eerst een stabilisatietraject wordt ingezet om tot een schuldregeling te komen. Dit noemen we het minnelijk traject.
Direct naar meer informatie

U gaat het wettelijke traject in

Lukt het niet om de problemen op te lossen met hulp van de Gemeente, dan kunnen zij u verder begeleiden naar een wettelijk traject (let op, dit moet wel passend zijn voor uw situatie). Dit noemen we de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP), welke via de Rechtbank wordt aangevraagd.
Direct naar meer informatie

Alternatieven

Om uw schuldproblemen op te lossen zijn er ook nog een aantal alternatieven. Hieronder een selectie van alternatieven die beschikbaar zijn in Westland.

Wellicht ook interessant voor u

De aanvraag van schuldhulpverlening gaat over financiën. U kunt uw persoonlijke situatie zelf het beste, maar door onderstaande thema's willen we met u meedenken en een aantal suggesties doen die wellicht voor u ook interessant kunnen zijn.

Wilt u liever hulp en samen met ons bespreken wat het beste bij u past?
Bel ons dan op 14074 voor een gesprek bij u thuis.

Stap 2 : Dienstverlening

De gemeente Westland staat met haar medewerkers en team van specialisten klaar om u in dit proces te ondersteunen. Hieronder vindt u een overzicht van stappen zodat u een inzicht krijgt in hoe we u bij uw schulden gaan helpen.

Wat zit er in de dienstverlening inbegrepen?

Schuldhulpverlening is er voor iedere inwoner van gemeente Westland en is niet afhankelijk van uw inkomen. Stel, uw aanvraag voor schuldhulpverlening wordt goedgekeurd door de gemeente. Wat staat u dan te wachten?
1

Begeleiding

Inventarisatie en begeleiding door schuldhulpverlener (advies en tips)
2

Budgetbeheer

Inzet budgetbeheer om de huidige situatie te stabiliseren: indien gestabiliseerd start de regeling (aflossing MSNP). Budgetbeheer blijft gedurende het traject.
3

Inventarisatie

Inventarisatie openstaande schuld en onderhandeling met schuldeisers
4

Betalingsvoorstel

Betalingsvoorstel met vrij te laten bedrag (bedrag waar maandelijks van rond te komen), alles boven dit bedrag is voor de schuldeisers. Dit gaat maandelijks naar een rekening van de gemeente, deze lost dit jaarlijks af met de schuldeisers.
5

Aanvullende hulp

Eventueel inzet aanvullende hulp; schuldhulpmaatje, Vitis Welzijn etc.
6

Sollicitatieplicht

indien u geen werk heeft wordt u verplicht te solliciteren. Wanneer u wel werk heeft maar niet full time werkt, dient u aanvullend werk te zoeken.
7

Trainingen

Mogelijkheid om deel te nemen aan trainingen.
8

Loonbeslag

Wanneer er beslag is gelegd op uw loon, maar dit is te hoog, kan de gemeente hierin bemiddelen.

Stap 3 : Aanvraagproces

Hieronder vindt u in overzichtelijke stappen het aanvraagproces voor schuldhulpverlening beschreven zodat u een overzicht krijgt van alle stappen en snel een indruk kunt krijgen of u ervoor in aanmerking komt.

Mogelijkheid ondersteuning?

Hiieronder kunt u snel kijken of u mogelijk in aanmerking komt voor ondersteuning door de gemeente Westland.

Heeft u schulden die u niet kunt oplossen

Woont u in de regio Westland

Dit houdt in dat u ingeschreven bent en een woonadres heeft in de gemeente Westland
Om in aanmerking te komen voor ondersteuning door de gemeente, moeten alle vragen met 'ja' zijn ingevuld. Heeft u 1 of meerdere vragen met nee ingevuld, dan komt u niet in aanmerking.
Alternatieven voor Schuldhulpverlening

Hoe verloopt een aanvraag?

Het aanvraagproces duurt maximaal 8 weken, lees hieronder goed welke informatie u aan dient te leveren. Indien u dit tijdig verzamelt en voorbereidt kunnen we deze tijd mogelijk verkorten.
1

Afspraak

U maakt een afspraak met de afdeling Schuldhulpverlening door te bellen met 140174.
2

Brief

U krijgt een brief thuis met alle stukken die u moet meenemen.
3

Informatieverzameling

U verzamelt de benodigde informatie.
4

Gesprek met schuldhulpverlener

Deze zal uw situatie in kaart brengen, en bekijken wat mogelijk is. Eventueel wordt er en vrijwilligersorganisatie ingezet. De consulent zal samen met u naar oplossing zoeken.
5

Inventarisatie

Gemeente inventariseert welke dienstverlening het beste past bij de burger. Indien u een ex-ondernemer bent, wordt de hulpaanvraag overgedragen aan Zuidweg en Partners, en nemen vanaf dat moment de dienstverlening over.
6

Beschikking

U krijgt een beschikking (brief) thuis. Hierin staat wat gaan we doen, wat is er nog nodig en wat zijn de vervolgstappen.

Start uw aanvraag

Hieronder kunt u uw aanvraag indienen. Voor vragen of meer informatie kunt u ook contact met ons opnemen.

Direct uw aanvraag online indienen

Online indienen

Heeft u vragen?

We staan voor u klaar

Heeft u hulp nodig bij of heeft u vragen over het opstellen van uw aanvraag of melding? Neem dan telefonisch contact met ons op.

Telefoon

Snel en persoonlijk contact 140174
De gemeente Westland heeft samen met Patijnenburg, het Sociaal Kernteam Westland en Vitis Welzijn het Sociaal Plein Westland ontwikkeld.

Heeft u opmerkingen? Graag ontvangen wij uw feedback indien informatie niet correct is of aangevuld moet worden. U kunt dan contact opnemen met SociaalPleinWestland@gemeentewestland.nl
@2019 Sociaal Plein Westland | Proclaimer