Bel ons : 140174

Hulp bij verslaving voor jeugd

Stap 1: Informatie

illustratieJe wilt van jouw verslaving af 
Je bent verslaafd aan gokken, drugs, gamen, seks, medicijnen, alcohol of aan iets anders. Je bent erdoor geobsedeerd en het belemmert jouw leven. Jouw leven is er wellicht zelfs door ontspoord of dreigt te ontsporen. Door jouw verslaving kan je zelfs jouw relatie, baan, vrienden of huis verliezen. Je wilt stoppen met jouw verslaving. 

Je stopt zelf met jouw verslaving 
Er zijn diverse manieren om van jouw verslaving af te komen. Hierbij is het van belang dat je doet wat het beste bij je past. Alleen op die manier is het voor jou vol te houden. Wellicht is een praatgroep voor jou al voldoende of een cursus.

Je hebt hulp nodig bij het stoppen 
Je kan het aantal keren dat je bent gestopt niet meer op twee handen tellen. Met een cursus of een praatgroep gaat het je niet lukken. Zonder hulp kom je er echt niet uit.

Hulp bij verslaving voor jongeren 
Ben je verslaafd of denk je dat je verslaafd bent? Dan is het belangrijk dat je hierover praat.
Dat kan met iemand zijn uit jouw omgeving die je vertrouwt, zoals iemand uit je familie, een vriend of vriendin, iemand van school of een jongerenwerker in jouw buurt.

Ook kan je (anoniem) bellen met iemand van de DrugsInfolijn, AlcoholInfolijn of met de Kindertelefoon. Je kan ook een afspraak maken met je huisarts.

Mogelijkheden

Er zijn verschillende opties om hulp bij verslaving te krijgen. Hieronder vind je een aantal mogelijkheden.

Aanvraag zorgregisseur

Heeft u naast/door uw verslaving ook problemen op uw werk en heeft u te maken met een schuld? Heeft uw verslaving een negatief effect op uw relatie of geeft het stress bij het opvoeden van uw kinderen? En heeft u hier hulp bij nodig, omdat u er zelf niet uit komt? Dan kunt u er voor kiezen om een aanmelding te doen bij het Sociaal Kernteam Westland. Via de website www.sktwestland.nl leest u meer over hoe het Sociaal Kernteam Westland werkt.
Direct naar meer informatie

Gesprek met je huisarts

Je kunt bij jouw huisarts terecht voor diverse problemen in jouw gezin, of deze nu met jouw school, geestelijke en lichamelijke gezondheid of met jouw vrienden te maken hebben. Jouw huisarts behandelt je zelf, geeft je advies of verwijst je door naar de juiste specialist. Een bezoek aan jouw huisarts wordt betaald vanuit jouw basisverzekering. Je hoeft dus niet apart voor een bezoek aan jouw huisarts te betalen.

Je wilt online hulp om zelf minder te drinken of te stoppen met drinken

Je bent op zoek naar een anonieme online cursus om zelfstandig minder te drinken of zelfs helemaal te stoppen met drinken. Of je zoekt lotgenoten of wil hulp van een forum. Minderdrinken.nl is ontwikkeld door Trimbosinstituut en erkend door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
Direct naar meer informatie

Verslavingszorg in jouw gemeente

Brijder levert specialistische zorg voor verslaving in de gemeente Westland. Brijder is onderdeel van de Parnassia Groep. Hier kun je terecht voor cursussen en trainingen, preventie, behandelingen en hulp op maat. Let op, je kunt hier alleen terecht met een verwijzing van jouw huisarts of jouw behandelend arts.
Direct naar meer informatie

Hulp buiten jouw woongebied

Wil je aanvullende informatie, of hulp buiten jouw woongebied? Bezoek dan de website van Jellinek.

Direct naar meer informatie

Alternatieven

Om jouw verslaving op te lossen zijn er ook nog een aantal alternatieven. Hieronder een selectie van alternatieven die beschikbaar zijn in Westland.

Stap 2 : Dienstverlening

Het zorgaanbod voor hulp bij verslaving is altijd op maat. Samen met een hulpverlener bepaalt u welke zorg het best past bij uw situatie.

Wat zit er in de dienstverlening inbegrepen?

1

Behandeling bij Brijder

Kies je voor hulp door Brijder? Dan wordt er speciaal voor jou een behandeltraject samengesteld.

Dit kan variëren van coachingsgesprekken tot therapie, van 1-op-1-behandeling achter de computer tot persoonlijke 1-op-1-behandeling. Ook een groepsbehandeling of een opname in een kliniek behoort tot de mogelijkheden. De dienstverlening wordt geheel afgestemd op wat je nodig hebt om jouw verslaving een halt toe te roepen.

Stap 3 : Aanvraagproces

Hieronder lees je de stappen van een aanvraag voor hulp bij verslaving. Zo zie je snel of je ervoor in aanmerking komt.

Mogelijkheid ondersteuning?

Kun je bij alle onderstaande vragen ‘Ja’ invullen? Dan kom je in aanmerking voor ondersteuning.

Woon je in de gemeente Westland?

Heb je een verslaving die je niet zelf kunt oplossen?

Om in aanmerking te komen voor ondersteuning door de gemeente, moeten alle vragen met 'ja' zijn ingevuld. Heeft u 1 of meerdere vragen met nee ingevuld, dan komt u niet in aanmerking.
Alternatieven voor Hulp bij verslaving voor jeugd

Eigen bijdrage

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan is de hulp door Brijder gratis.
Vindt u de eigen bijdrage te hoog, of komt u niet in aanmerking voor een eigen bijdrage.
Alternatieven voor Hulp bij verslaving voor jeugd

Hoe verloopt een aanvraag?

Hoe kan jij je aanmelden voor professionele hulp?
1

Je meldt je aan bij Brijderjeugd.nl

Jongeren melden zich aan via Brijderjeugd.nl. Dit kan telefonisch. Er wordt direct een aanmeldgesprek gepland. Let op: je kan je alleen aanmelden als je een verwijsbrief hebt van een arts.
2

Aanmeldgesprek

Hierin wordt besproken wat je gebruikt en hoe dat is voor jou. Je krijgt een duidelijke uitleg van welke vormen van hulp er zijn zodat je weet wat je zou kunnen verwachten. Ook kan je eens goed bekijken welke vorm van hulp bij jou kan passen.
3

Intakegesprek

In dit gesprek vertel je wie je bent en wat je lastig vindt. Wat zijn de problemen die jij ervaart met het gebruik of je gedrag? In overleg met je behandelaar van Brijder wordt afgestemd welke hulp het beste bij je past.
4

Start programma

Hoe je programma er in het echt komt uit te zien, dat weet je pas na het intakegesprek. Meestal is een serie gesprekken onderdeel van het programma.

Het programma kan bijvoorbeeld bestaan uit gedragstherapie. Hier leer je controle te krijgen over je middelengebruik of je gedrag. Je krijgt oefeningen om met lastige situaties om te gaan, zoals het omgaan met trek. Maar het kan ook een programma zijn van enkele maanden. Hierin wordt vaak ook een beroep gedaan op je omgeving om jou te helpen, bijvoorbeeld je ouders. Je behandeling kan ook worden ondersteund met oefeningen online, die je gewoon thuis op de computer doet.

Behandelingen en gesprekken vinden meestal plaats op een locatie van Brijder. Maar ze kunnen ook bij jou thuis plaatsvinden of bijvoorbeeld op je school. Ten slotte behoort een opname in een kliniek ook tot de mogelijkheden. Dat kan als je ervoor kiest tijdelijk uit je omgeving weg te zijn, omdat het thuis te moeilijk is om te stoppen, of omdat je andere hulp wilt.

Wil je hulp van Brijder Jeugd?

Hieronder doe je jouw aanvraag of melding. Heb je nog vragen? Neem dan contact met Brijder Jeugd op.

Aanmelding Brijder Jeugd

Online indienen

Heeft u vragen?

We staan voor u klaar

Heeft u hulp nodig bij of heeft u vragen over het opstellen van uw aanvraag of melding? Neem dan telefonisch contact met ons op.

Telefoon

Snel en persoonlijk contact 088 - 3583400
De gemeente Westland heeft samen met Patijnenburg, het Sociaal Kernteam Westland en Vitis Welzijn het Sociaal Plein Westland ontwikkeld.

Heeft u opmerkingen? Graag ontvangen wij uw feedback indien informatie niet correct is of aangevuld moet worden. U kunt dan contact opnemen met SociaalPleinWestland@gemeentewestland.nl
@2019 Sociaal Plein Westland | Proclaimer