Bel ons : 140174

Hulp bij autisme

Informatie

illustratie Heeft u hulp nodig bij autisme? Autisme is vaak niet te zien, maar kan een enorme impact hebben op iemands leven. Het kan zijn dat u of één van uw gezinsleden autisme heeft. In veel gevallen is daar prima mee te leven, zelfstandig of met een klein beetje hulp van uw omgeving. Sommige mensen met autisme hebben hun hele leven hulp nodig.

Iemand met autisme verwerkt informatie op een andere manier in de hersenen. Dat heeft positieve kanten, zoals een opmerkelijk oog voor detail. Maar het heeft ook negatieve kanten: soms is het lastig om met anderen om te gaan of het overzicht te houden.

Wordt u of één van uw gezinsleden in de dagelijkse dingen door autisme belemmerd? Dan heeft u misschien iets aan de hulp die vanuit de gemeente wordt geboden.

Mogelijkheden

U zoekt meer informatie over autisme

Meer informatie over de invloed van autisme op het dagelijks leven
U krijgt voor het eerst te maken met de diagnose autisme in uw eigen leven of in het leven van iemand dichtbij. U zoekt informatie over wat de impact is van autisme op het dagelijks leven bij opgroeien, onderwijs, relaties, vrije tijd, werken en een zelfstandig leven. Op de website Autismewegwijzer vindt u hier meer informatie over.

Gesprek met uw huisarts
U kunt bij uw huisarts terecht voor diverse problemen in uw gezin. Bijvoorbeeld problemen met uw werk, uw gezin, uw geestelijke en lichamelijke gezondheid, met uw kinderen of uw partner. Uw huisarts behandelt u zelf, geeft u advies of verwijst u door naar de juiste specialist. U kunt ook terecht bij uw huisarts voor psychische behandeling en/of medicijnen. Een bezoek aan uw huisarts wordt betaald vanuit uw basisverzekering. U hoeft dus niet apart voor een bezoek aan uw huisarts te betalen.

Vrij toegankelijke zorg
U kunt ook zelf rechtstreeks zorginstanties benaderen waarvan u denkt dat zij u kunnen helpen in uw situatie. Dat kan alleen voor de zogenaamde vrij toegankelijke zorg: dit zijn zorgaanbieders waarvoor u geen verwijzing nodig heeft. Deze kunt u zelf benaderen. Let op: u moet eventuele kosten zelf betalen.

Aanvraag Zorgregisseur

U kunt bij de zorgregisseur terecht wanneer u op zoek bent naar één aanspreekpunt voor uw zorg die samen met u een plan maakt voor uw persoonlijke situatie en u helpt om de problemen op te lossen. Daarnaast kan de zorgregisseur u ondersteunen wanneer het u even niet lukt om zelf de regie over
uw situatie te voeren. Indien nodig kan de zorgregisseur u in contact proberen te brengen met professionals, passend bij uw zorgen of problematiek.
Direct naar meer informatie

De gemeente helpt u

De gemeente heeft een groot en gevarieerd aanbod van hulp: van trainingen en cursussen voor volwassenen of kinderen met autisme tot opvoedondersteuning voor ouders, van levensbegeleiding tot woon- en werkondersteuning.

Alternatieven

Hieronder een selectie van alternatieven die beschikbaar zijn in Westland.

Wellicht ook interessant voor u

U kent uw persoonlijke situatie zelf het beste, maar door onderstaande thema's willen we met u meedenken en een aantal suggesties doen die wellicht voor u ook interessant kunnen zijn.

Start uw aanmelding

Als u meer hulp nodig heeft, kunt u ons bellen of een melding via onderstaande button doen bij Sociaal Kernteam Westland.

Aanmelding Sociaal Kernteam

Online indienen

Heeft u vragen?

We staan voor u klaar

Heeft u hulp nodig bij of heeft u vragen over het opstellen van uw aanvraag of melding? Neem dan telefonisch contact met ons op.

Telefoon

Snel en persoonlijk contact 140174
De gemeente Westland heeft samen met Patijnenburg, het Sociaal Kernteam Westland en Vitis Welzijn het Sociaal Plein Westland ontwikkeld.

Heeft u opmerkingen? Graag ontvangen wij uw feedback indien informatie niet correct is of aangevuld moet worden. U kunt dan contact opnemen met SociaalPleinWestland@gemeentewestland.nl
@2019 Sociaal Plein Westland | Proclaimer