Bel ons : 140174

Huiselijk geweld

Stap 1: Informatie

illustratieSlaan, schelden of worden doodgezwegen is niet normaal
Slaan, schelden of worden doodgezwegen zijn vormen van mishandeling. Mishandeling komt voor in verschillende vormen. Het kan fysiek zijn, zoals lichamelijk verwonden of pijn doen. Maar ook geestelijk, door met woorden en gebaren iemand te kwellen, te negeren, angst aan te jagen of te vernederen. Dit kan voor komen bij ouderen, kinderen en/of partners. Dit zijn enkel wat voorbeelden van gedrag dat niet geaccepteerd wordt. In sommige culturen of gezinnen wordt dit gedrag wel geaccepteerd of als normaal gezien. Dat is het niet en het kan zelfs schadelijk voor u en anderen zijn die geweld meemaken. Aarzel niet om hulp in te schakelen.

Vraag om hulp bij huiselijk geweld
Wordt u of een van uw gezinsleden mishandeld of misbruikt? Of heeft u het vermoeden dat dit gebeurt? U kunt direct gebruik maken van een van de hieronder volgende mogelijkheden.

Is er een noodsituatie? 
Bent u, of is één van uw gezinsleden in direct gevaar? Bel dan meteen 112.

Mogelijkheden

Er zijn verschillende opties om hulp bij huiselijk geweld te krijgen. Hieronder vindt u een aantal mogelijkheden.

Veilig Thuis

Veilig Thuis Haaglanden is het centrale advies- en meldpunt voor iedereen die met huiselijk geweld en/of kindermishandeling te maken heeft of krijgt. Niet alleen voor slachtoffers en plegers, ook voor bezorgde omstanders en professionals. Veilig Thuis Haaglanden biedt advies en ondersteuning bij huiselijk geweld, kindermishandeling, vechtscheidingen, eergerelateerd geweld en huwelijksdwang, meisjesbesnijdenis, mensenhandel en loverboys en ouderenmishandeling.

Bel Veilig Thuis 0800-2000 of bezoek de website van Veilig Thuis Haaglanden.

Gesprek met uw huisarts

U kunt bij uw huisarts terecht voor diverse problemen in uw gezin. Of deze nu met uw werk, gezin, geestelijke en lichamelijke gezondheid of met uw kinderen of partner te maken hebben. Uw huisarts behandelt u zelf, geeft advies of verwijst u door naar de juiste specialist.

Een bezoek aan uw huisarts wordt betaald vanuit uw basisverzekering. U hoeft dus niet apart voor een bezoek aan uw huisarts te betalen.

Zoek een vertrouwenspersoon in uw buurt en praat erover

Huiselijk geweld is niet normaal en dat vindt uw omgeving ook. Is er iemand in uw omgeving die u vertrouwt? Een familielid, iemand op het werk, iemand op school, een buurvrouw of buurman? Praat erover met iemand die u vertrouwt, dan staat u er niet alleen voor.

Wanneer er meer dan alleen huiselijk geweld speelt

Het kan zijn dat u veel meer problemen heeft die u al het hoofd moet bieden: u kan hierbij denken aan problemen in uw relatie, op school of op uw werk of schuldproblemen. Neem in dit geval contact op met het klant contact centrum 140174 en vraag om een zorgregisseur. Direct naar meer informatie.

Alternatieven

Om u te helpen bij huiselijk geweld zijn er ook nog een aantal alternatieven. Hieronder een selectie van alternatieven die beschikbaar zijn in Westland.

Wellicht ook interessant voor u

De site van huiselijk geweld gaat over hulp. U kent uw persoonlijke situatie zelf het beste, maar door onderstaande thema's willen we met u meedenken en een aantal suggesties doen die wellicht voor u ook interessant kunnen zijn. Wilt u liever hulp en samen met ons bespreken wat het beste bij u past? Bel ons dan op 140174 voor een gesprek bij u thuis.

Stap 2 : Dienstverlening

Als u een melding doet bij Veilig Thuis, dan doet Veilig Thuis wat nodig is zoals onderstaande zaken. Wilt u toch eerst overleggen, dan kunt u terecht bij het Sociaal Kernteam Westland.

Wat zit er in de dienstverlening inbegrepen?

1

Direct handelen

Is er een onveilige situatie of een crisissituatie? Dan handelt Veilig Thuis direct om de veiligheid van u en uw gezinsleden direct te herstellen.
2

Voor de juiste hulp zorgen

Veilig Thuis zorgt ervoor dat uw gezin of de persoon die te maken heeft met huiselijk geweld bij de juiste hulp terechtkomt. Bijvoorbeeld CJG of een wijkteam.
3

Regie nemen

Veilig Thuis organiseert overleg met alle betrokken hulpverleners en ouders. Zo zorgen zij ervoor dat de hulp goed aansluit op de situatie. Is er een complexe situatie? Dan voert Veilig Thuis de regie, zodat u zich daar geen zorgen over hoeft te maken.
4

De situatie onderzoeken

Veilig Thuis kan onderzoek doen om de situatie te verhelderen en zo passend mogelijke hulp in te zetten.

Start uw aanvraag

Hieronder doet u uw aanvraag of melding. Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact met ons op.

Ga naar de site van Veilig Thuis Haaglanden

Online indienen

Heeft u vragen?

We staan voor u klaar

Heeft u hulp nodig bij of heeft u vragen over het opstellen van uw aanvraag of melding? Neem dan telefonisch contact met ons op.

Telefoon

Snel en persoonlijk contact 0800-2000
De gemeente Westland heeft samen met Patijnenburg, het Sociaal Kernteam Westland en Vitis Welzijn het Sociaal Plein Westland ontwikkeld.

Heeft u opmerkingen? Graag ontvangen wij uw feedback indien informatie niet correct is of aangevuld moet worden. U kunt dan contact opnemen met SociaalPleinWestland@gemeentewestland.nl
@2019 Sociaal Plein Westland | Proclaimer