Bel ons : 140174

Budgetbeheer

Stap 1: Informatie

illustratie

Heeft u schulden? En vindt u het moeilijk om met geld om te gaan? Dan is budgetbeheer misschien iets voor u. Budgetbeheer is er speciaal voor mensen die via de gemeente Westland ondersteuning krijgen vanuit Schuldhulpverlening.

Bij budgetbeheer beheert iemand anders uw geld. U ontvangt wekelijks een bedrag om van te leven. Het overige deel wordt gebruikt om uw vaste lasten te betalen en om te sparen voor uw schuldeisers.
De budgetbeheerder adviseert u ook hoe u uw inkomsten kunt verruimen en uw uitgaven kunt verlagen. In de loop van het schuldhulpverleningstraject zullen wij u ook weer begeleiden naar zelfredzaamheid in uw financiën.

Budgetbeheer is mogelijk in drie vormen:

- Financieel beheer
Uw inkomen komt binnen bij budgetbeheer. Zij betalen u een vast bedrag. Dit noemen wij het Vrij te laten bedrag. U blijft zelf verantwoordelijk voor het betalen van de eigen vaste lasten. Budgetbeheer reserveert het overige geld voor de schuldeisers.

- Budgetbeheer
Uw inkomen komt binnen bij Budgetbeheer. Zij betalen ook alle vaste lasten voor u. U ontvangt wekelijks een bedrag om van te leven. Dit noemen wij leefgeld. Dit bedrag wordt samen met uw budgetbeheerder vastgesteld.

- Bewindvoering
Bent u niet in staat uw financiën zelf te beheren? Dan kunt u onder bewind komen te staan bij een externe partij. De rechter doet een uitspraak dat u onder bewind komt te staan. U kunt hier ook zelf om vragen. De bewindvoerder beheert uw inkomsten en uitgaven. U ontvangt dan wekelijks geld om van te kunnen leven.

Zonder schuldhulpverleningstraject
Heeft u geen lopend schuldhulpverleningstraject bij de gemeente, maar bent u wel op zoek naar hulp bij uw budgetbeheer? Vitis Welzijn biedt op laagdrempelige manier hulp. Een coördinator van Vitis maakt een afspraak met u en komt bij u thuis langs. Tijdens dit gesprek wordt vastgesteld waar uw precies hulp bij nodig heeft in uw administratie. Er wordt een vrijwilliger gevraagd u hierbij te gaan helpen.

Mogelijkheden

Er zijn verschillende opties om tegemoetkoming in de kosten te krijgen. Hieronder vindt u een aantal mogelijkheden.

U zoekt meer informatie over financiële regelingen

Wilt u weten van welke regelingen u allemaal gebruik zou kunnen maken? Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) verstrekt allerlei informatie over financiële zaken.
Direct naar meer informatie

U probeert het zelf te regelen

U kunt iemand in uw omgeving vragen u te helpen met uw financiën. Ook zijn er online cursussen en workshops die u dit kunnen leren. Ook is het mogelijk om particuliere hulp in te schakelen.

Hulp via Vitis Welzijn

Heeft u moeite financieel rond te komen? En wilt u voorkomen dat u echt in de schulden komt? Dan kunt u een budgetcoach via Vitis Welzijn aanvragen. Vitis Welzijn biedt op laagdrempelige manier hulp. Een coördinator van Vitis maakt een afspraak met u en komt bij u thuis langs. Tijdens dit gesprek wordt vastgesteld waar uw precies hulp bij nodig heeft in uw administratie. Er wordt een vrijwilliger gevraagd u hierbij te gaan helpen.
Direct naar meer informatie

U vraagt hulp bij de gemeente

Budgetbeheer is er speciaal voor mensen die via de gemeente Westland ondersteuning krijgen vanuit Schuldhulpverlening. Bij budgetbeheer beheert iemand anders uw geld. U ontvangt wekelijks een bedrag om van te leven. Het overige deel wordt gebruikt om uw vaste lasten te betalen en om te sparen voor uw schuldeisers.
De budgetbeheerder adviseert u ook hoe u uw inkomsten kunt verruimen en uw uitgaven kunt verlagen. In de loop van het schuldhulpverleningstraject zullen wij u ook weer begeleiden naar zelfredzaamheid in uw financiën.
Direct naar meer informatie

Alternatieven

Om u te ondersteunen bij uw financiële administratie zijn er ook nog een aantal alternatieven. Hieronder een selectie van alternatieven die beschikbaar zijn in Westland.

Wellicht ook interessant voor u

De aanvraag voor Budgetbeheer gaat over hulp bij uw financiën. U kent uw persoonlijke situatie zelf het beste, maar door onderstaande thema’s denken we met u mee en geven we u een aantal suggesties die wellicht voor u ook interessant kunnen zijn. Wilt u liever hulp en samen met ons bespreken wat het beste bij u past? Bel ons dan op 14074.

Stap 2 : Dienstverlening

Heeft u uw hulpvraag bij de gemeente gemeld? Dan staat een team van specialisten voor u klaar.

Wat zit er in de dienstverlening inbegrepen?

Budgetbeheer is er speciaal voor mensen die via de gemeente Westland ondersteuning krijgen vanuit Schuldhulpverlening. De budgetbeheerder zal u en uw financiën begeleiden tijdens uw schuldhulpverleningstraject.
1

Beheer

Budget- en financieel beheer door een professional. Deze zal uw financiën in goede banen leiden.
2

Cursus

U krijgt de gelegenheid om deel te nemen aan de cursus ‘Uw administratie op orde’ om in de toekomst zelf het beheer weer over te nemen.
3

Monitoring Budgetbeheer

Gedurende het traject van de budgetcoaching blijft de budgetbeheerder aangehaakt en houdt deze voortgangsgesprekken met u.
4

Doorverwijzing

Indien van toepassing/nodig zal u via budgetbeheer doorverwezen worden naar andere hulpverleningsinstanties.

Stap 3 : Aanvraagproces

Kunt u bij alle onderstaande vragen ‘Ja’ invullen? Dan komt u in aanmerking voor ondersteuning. Er moet sprake zijn van schulden en u dient volledige openheid van zaken te geven omtrent uw financiële situatie.

Mogelijkheid ondersteuning?

Beantwoord de volgende vragen om vast te stellen of u mogelijk in aanmerking komt voor ondersteuning door de gemeente Westland.

Woont u in gemeente Westland?

U bent ingeschreven in de gemeente Westland en u heeft hier ook een woonadres.

Heeft u een lopend schuldhulpverleningstraject?

Heeft u achterstanden in de vaste lasten?

Om in aanmerking te komen voor ondersteuning door de gemeente, moeten alle vragen met 'ja' zijn ingevuld. Heeft u 1 of meerdere vragen met nee ingevuld, dan komt u niet in aanmerking.
Alternatieven voor Budgetbeheer

Hoe verloopt een aanvraag?

Tijdens de intake bij schuldhulpverlening beoordeelt de consulent wat voor soort financiële ondersteuning u nodig heeft.
1

Aanvraag indienen

Heeft u recht op schuldhulpverlening? Dan doet de afdeling Schuldhulpverlening een aanvraag voor budgetbeheer.
2

Intake

U heeft een gesprek met de budgetbeheerder. In dit gesprek wordt gekeken naar de inkomsten en uitgaven, wordt er een voorlopig budgetplan gemaakt en mogelijk andere afspraken.
3

Afspraken vastleggen

Gedurende de intake worden de afspraken vastgelegd. Hiervoor ondertekent u verschillende documenten: overeenkomst budgetbeheer, machtiging belastingdienst en machtiging voor de werkgever/uitkerende instantie.
4

Stukken aanleveren

Blijkt tijdens het intakegesprek dat er nog meer relevante documenten zijn? Dan geeft u deze aan de budgetbeheerder.
5

Beheer starten

Budgetbeheer start zodra uw inkomen binnenkomt.

Heeft u vragen?

We staan voor u klaar

Heeft u hulp nodig bij of heeft u vragen over het opstellen van uw aanvraag of melding? Neem dan telefonisch contact met ons op.

Telefoon

Snel en persoonlijk contact 140174
De gemeente Westland heeft samen met Patijnenburg, het Sociaal Kernteam Westland en Vitis Welzijn het Sociaal Plein Westland ontwikkeld.

Heeft u opmerkingen? Graag ontvangen wij uw feedback indien informatie niet correct is of aangevuld moet worden. U kunt dan contact opnemen met SociaalPleinWestland@gemeentewestland.nl
@2019 Sociaal Plein Westland | Proclaimer