Skip to content
Bel ons : 140174

Alimentatie

Informatie

Gaat u scheiden? Dan blijft u tijdelijk verplicht om financieel voor elkaar te zorgen. Dat heet alimentatieplicht. De partner met de hoogste inkomsten moet alimentatie betalen aan de partner met de minste inkomsten.

Alimentatie is een geldbedrag dat bedoeld is voor het levensonderhoud van de ex-partner (en eventueel kinderen) na de scheiding. Samen met uw ex-partner spreekt u af welke alimentatie u aan elkaar betaalt. U spreekt ook af wie er alimentatie aan wie betaalt. 

Er zijn twee soorten alimentatie, namelijk:
  1. Kinderalimentatie
  2. Partneralimentatie

Kinderalimentatie

Vaak wonen kinderen na een scheiding vooral bij één van de ouders. Dit is de verzorgende ouder. Met de andere ouder is er een omgangsregeling. Dit is de niet-verzorgende ouder. De niet-verzorgende ouder is verplicht om financieel voor de kinderen te blijven zorgen. Dit heet een onderhoudsplicht of alimentatieplicht. Het bedrag dat voor het onderhoud van de kinderen wordt betaald, heet de kinderalimentatie.

Kinderalimentatie is een bedrag voor het levensonderhoud en de scholing van het kind. Kinderalimentatie betalen is verplicht. U betaalt kinderalimentatie totdat het kind 21 jaar is.

Partneralimentatie

Partneralimentatie is een bedrag voor het levensonderhoud van één van de twee ex-partners. De ene ex-partner betaalt de andere ex-partner geld, omdat deze niet voor zijn of haar eigen levensonderhoud kan zorgen. U bepaalt samen hoe hoog dit bedrag is en hoelang u deze alimentatie betaalt. Komt u er samen niet uit, dan kan de rechter de hoogte en duur van de partneralimentatie bepalen.

Meer informatie over alimentatie vindt u in de alimentatiewijzer.
De gemeente Westland ontwikkelde samen met Patijnenburg, het Sociaal Kernteam Westland en Vitis Welzijn het Sociaal Plein Westland.

Heeft u opmerkingen? Of ziet u informatie die niet juist is of aangevuld moet worden? Mail ons op: SociaalPleinWestland@gemeentewestland.nl
@2021 Sociaal Plein Westland | Proclaimer | Toegankelijkheid