Skip to content
Bel ons : 140174

Huiselijk geweld

Stap 1: Informatie

Twijfelt u of er sprake is van huiselijk geweld? Of het normaal is wat er gebeurt? Als u twijfelt, is er vaak meer aan de hand dan een kleine ruzie. Vraag om hulp als u zich zorgen maakt.

Bent u of één van uw gezinsleden in direct gevaar? Bel meteen 112.

Op deze pagina vindt u:

  • Stap 1: Wat is huiselijk geweld en mishandeling? Hoe vraagt u om hulp aan Veilig Thuis Haaglanden? En op welke andere manieren (alternatieven) kunt u hulp krijgen?
  • Stap 2: Wat doet Veilig Thuis als u om hulp vraagt?
  • Stap 3: Zo schakelt u hulp in. Doe uw aanvraag.

Slaan, schelden of worden doodgezwegen is niet normaal

Slaan, schelden of worden doodgezwegen zijn vormen van mishandeling. Mishandeling komt voor in verschillende vormen. Het kan fysiek zijn, zoals lichamelijk verwonden of pijn doen. Maar ook geestelijk, door met woorden en gebaren iemand te kwellen, te negeren, angst aan te jagen of te vernederen. Dit kan gebeuren bij ouderen, kinderen en/of partners. Dit zijn wat voorbeelden van gedrag dat niet geaccepteerd wordt. In sommige culturen of gezinnen wordt dit gedrag wel geaccepteerd of als normaal gezien. Dat is het niet. Het kan zelfs schadelijk zijn voor u en voor anderen die dit geweld meemaken. Aarzel niet om hulp te vragen.

Vraag om hulp bij huiselijk geweld

Wordt u of een van uw gezinsleden mishandeld of misbruikt? Of heeft u het vermoeden dat dit gebeurt? Maak meteen gebruik van de mogelijkheden hieronder. 

Mogelijkheden

Hieronder ziet u de mogelijkheden voor hulp bij huiselijk geweld.

Veilig Thuis

Veilig Thuis Haaglanden is het centrale advies- en meldpunt voor iedereen die met huiselijk geweld en/of kindermishandeling te maken heeft. Niet alleen voor slachtoffers en plegers, ook voor bezorgde toeschouwers en professionals. Veilig Thuis Haaglanden geeft advies en hulp bij huiselijk geweld, kindermishandeling, vechtscheidingen, eergeweld, huwelijksdwang, meisjesbesnijdenis, mensenhandel, loverboys en ouderenmishandeling.

Bel Veilig Thuis 0800-2000 of bezoek ga naar Veilig Thuis Haaglanden.nl.

Gesprek met uw huisarts

U kunt bij uw huisarts terecht voor allerlei problemen in uw gezin. Het maakt niet uit of het met uw werk, gezin, geestelijke en lichamelijke gezondheid of met uw kinderen of partner te maken heeft. Uw huisarts behandelt u zelf, geeft advies of verwijst u door naar de juiste expert.

Een bezoek aan uw huisarts wordt betaald vanuit uw basisverzekering. U hoeft dus niet apart te betalen.

Zoek een vertrouwenspersoon in uw buurt en praat erover

Huiselijk geweld is niet normaal en dat vindt uw omgeving ook. Is er iemand in uw omgeving die u vertrouwt? Een familielid, iemand op het werk, iemand op school, een buurvrouw of buurman? Praat erover met iemand die u vertrouwt, dan staat u er niet alleen voor.

Wanneer er meer dan alleen huiselijk geweld speelt

Het kan zijn dat u veel meer problemen heeft: u kan hierbij denken aan problemen in uw relatie, op school, op uw werk of schuldproblemen. Neem in dit geval contact op met het klant contact centrum: 140174 en vraag om een zorgregisseur.

Buurtinformatie punt

In het Buurt Informatiepunt kunt u al uw vragen stellen over financiën, zorg, welzijn en vrijwilligerswerk. U wordt geholpen door goed opgeleide vrijwilligers. Zij nemen de tijd voor een goed gesprek en luisteren naar uw verhaal. Ook kijken zij naar wat u zelf kunt doen.
Meer informatie over Buurtinformatie punt

Stap 2 : Dienstverlening

Als u een melding doet bij Veilig Thuis, dan doet Veilig Thuis wat nodig is. Hieronder leest u wat Veilig Thuis doet. Wilt u toch eerst overleggen? Neem contact op met Sociaal Kernteam Westland.

Wat zit er in de dienstverlening inbegrepen?

1

Direct handelen

Is er een onveilige situatie of een crisissituatie? Dan handelt Veilig Thuis meteen om u en uw gezinsleden veilig te krijgen.
2

Voor de juiste hulp zorgen

Veilig Thuis zorgt ervoor dat uw gezin of de persoon die te maken heeft met huiselijk geweld bij de juiste hulp terechtkomt. Bijvoorbeeld CJG of een wijkteam.
3

Regie nemen (leiding nemen)

Veilig Thuis organiseert overleg met alle hulpverleners en ouders die met uw situatie te maken hebben. Zo zorgen zij ervoor dat de hulp goed past bij uw situatie. Is er een ingewikkelde situatie? Dan neemt Veilig Thuis de leiding, zodat u zich daar geen zorgen over hoeft te maken.
4

De situatie onderzoeken

Veilig Thuis kan onderzoek doen om de situatie duidelijk te krijgen en zo passende hulp te geven.

Stap 3: Start uw aanvraag

Doe hieronder uw aanvraag of melding van huiselijk geweld. Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact met ons op.

Ga naar de site van Veilig Thuis Haaglanden

Online indienen

Heeft u vragen?

We staan voor u klaar

Heeft u hulp nodig bij of heeft u vragen over het opstellen van uw aanvraag of melding? Neem dan telefonisch contact met ons op.

Telefoon

Snel en persoonlijk contact 0800 - 2000
De gemeente Westland ontwikkelde samen met Patijnenburg, het Sociaal Kernteam Westland en Vitis Welzijn het Sociaal Plein Westland.

Heeft u opmerkingen? Of ziet u informatie die niet juist is of aangevuld moet worden? Mail ons op: SociaalPleinWestland@gemeentewestland.nl
@2021 Sociaal Plein Westland | Proclaimer | Toegankelijkheid