Skip to content
Bel ons : 140174

Hechtingsproblematiek

Informatie

Hechting is de manier waarop je kind een emotionele band opbouwt met ouders of verzorgers, maar ook met andere belangrijke volwassenen (bijvoorbeeld een opa of een tante). Het kind leert dat ouders onvoorwaardelijk van hem houden, ook al worden ze wel eens boos. Als de hechting niet goed is gegaan en kind én ouders er last van hebben, is er een hechtingsprobleem.

Op deze pagina vindt u:

  • Wat is hechtingsproblematiek?
  • Hoe herkent je problemen in de hechting en wat kan je doen?
  • Op welke andere manieren (alternatieven) kan je hulp krijgen?

Wat is hechtingsproblematiek?

Kinderen kunnen zich soms niet goed hechten. Dat kan komen door een traumatische ervaring, leven in een stressvolle omgeving of doordat er weinig aandacht is geweest voor het kind. Dit kan bijvoorbeeld door het verlies van een ouder of wanneer een ouder ziek is geweest. De eerste vijf levensjaren van het kind zijn erg belangrijk bij de hechting. We spreken van hechtingsproblemen als kinderen onveilig gehecht zijn en de hechting via hulpverlening verbeterd kan worden. Als kinderen zich helemaal niet gehecht hebben en het ook niet meer lukt om dit op gang te brengen, spreken we van een hechtingsstoornis.

Hoe herkent u hechtingsproblemen en wat kunt u doen?

Je kan problemen in de hechting herkennen wanneer het lijkt alsof jouw kind geen liefde voelt. Het kind is bijvoorbeeld bewust gemeen en kwetsend tegen belangrijke mensen in zijn omgeving. Het kan ook zijn dat jouw kind juist heel aanhankelijk en zelfs claimend is. Ook boosheid komt vaak voor in de vorm van driftbuien of agressief gedrag (bijten, krabben en slaan). Andere voorbeelden zijn: geremde emoties, manipulatief zijn of zich snel afgewezen voelen. Hechtingsproblemen zien er per kind anders uit.

Hoe gaat u ermee om?

Voor kinderen met problemen in de hechting is het belangrijk dat ze een veilige en stabiele leefomgeving hebben. Belangrijk is dat er stabiele mensen om hun heen zijn die duidelijkheid, structuur en grenzen geven. Vind je dit moeilijk? Vraag dan om hulp.

Mogelijkheden

Buurt Informatiepunt

In het Buurt Informatiepunt kan kunt u al uw vragen stellen over financiën, zorg, welzijn en vrijwilligerswerk. U wordt geholpen door goed opgeleide vrijwilligers. Zij nemen de tijd voor een goed gesprek en luisteren naar uw verhaal. Ook kijken zij naar wat u zelf kunt doen.
Meer informatie over Buurt Informatiepunt

Coachie (voor jongeren)

Wil je met iemand praten die er voor jou is of heb je ondersteuning nodig dan kan een coachie je helpen.
Meer informatie over Coachie (voor jongeren)

Huisarts

Heeft u het idee dat u er zonder hulp niet uitkomt. Neem dan contact op met uw huisarts. De kan een onderzoek doen waaruit blijkt of uw kind hechtingspoblemen heeft.
Meer informatie over Huisarts

Ondersteuning van het Sociaal Kernteam Westland

Als u er met de steun van andere mensen niet uitkomt, dan kan het Sociaal Kernteam Westland hulp regelen. 

Ook voor hulp thuis bij hechtingsproblemen bij jongeren kan het SKT uitkomst bieden
Meer informatie over Ondersteuning van het Sociaal Kernteam Westland
De gemeente Westland ontwikkelde samen met Patijnenburg, het Sociaal Kernteam Westland en Vitis Welzijn het Sociaal Plein Westland.

Heeft u opmerkingen? Of ziet u informatie die niet juist is of aangevuld moet worden? Mail ons op: SociaalPleinWestland@gemeentewestland.nl
@2021 Sociaal Plein Westland | Proclaimer | Toegankelijkheid