Skip to content
Bel ons : 140174

Bezoekdienst Dementie

Stap 1: Informatie

Via de Bezoekdienst Dementie van Vitis Welzijn komt een vrijwilliger eens per week een ochtend of een middag op bezoek. Zo krijgt u als mantelzorger even pauze. Ook krijgt u tips hoe u met deze ziekte om kunt gaan.

Dementie kan uw leven, of dat van de mensen om u heen, enorm veranderen. Dat is vaak moeilijk te accepteren. Zeker als u merkt dat u de zorg hiervoor niet meer alleen kunt dragen. Ook voor degene die dementie heeft, is het vaak moeilijk om hulp te accepteren. Hier leest u welke hulp er voor u is.

Op deze pagina vindt u:

  • Stap 1: Wat is de Bezoekdienst Dementie? Welke mogelijkheden heeft u om steun te krijgen bij het zorgen voor iemand met dementie? En op welke andere manieren (alternatieven) kunt u hulp krijgen?
  • Stap 2: Wat doet de gemeente voor u als u een Wmo-melding doet?
  • Stap 3: Zo doet u een Wmo-melding bij de gemeente. Ook ziet u hoe het zit met een eigen bijdrage en hoe uw aanvraag gaat.

De Bezoekdienst voor dementerenden

Via de Bezoekdienst Dementie voor maatjes en mantelzorgers van Vitis Welzijn komt een vrijwilliger eens per week een ochtend of een middag op bezoek. Zo krijgt u even rust.

U regelt het zelf

Gebruikt u de bezoekdienst van Vitis Welzijn liever niet? Misschien heeft u buren of kennissen die u kunnen helpen. Vraag hen om hulp. Ze doen het waarschijnlijk graag voor u. U kunt ook op internet zoeken naar vrijwilligers.

Mogelijkheden

Hieronder leest u welke mogelijkheden u heeft om hulp te krijgen als u voor iemand met dementie zorgt.

U zoekt meer informatie over zorg voor een dementerende

U heeft de zorg voor een dementerende en daar wilt u graag meer informatie over. Want ook in uw leven verandert er veel. Dit roept vragen op. Hoe kunt u omgaan met dementie? Ook wilt u graag weten waar de persoon met dementie behoefte aan heeft. Lees meer over dementie op de website van Alzheimer Nederland.
Meer informatie over U zoekt meer informatie over zorg voor een dementerende

U probeert zelf hulp te krijgen bij het zorgen

U zoekt in uw directe omgeving iemand die u (tijdelijk) kan helpen. Dit kunnen buren of andere kennissen zijn. Misschien zijn er vrijwilligers via de kerk of een stichting die u willen helpen met het mantelzorgen. Kijk ook eens op internet, er bestaan vraag en aanbodwebsites voor hulp. U kunt ook kijken of u uw eigen taken, zoals het huishouden, door iemand anders kan laten doen.
Meer informatie over U probeert zelf hulp te krijgen bij het zorgen

U vraagt hulp bij Vitis Welzijn

De Coördinator Bezoekdienst Dementie van Vitis Welzijn helpt u. U krijgt tips hoe u met de ziekte omgaat. Ook biedt Vitis Welzijn respijtzorg: dit betekent dat een vrijwilliger eens per week een ochtend of een middag op bezoek komt en de zorg even van u overneemt. Zo krijgt u als mantelzorger even pauze.
Meer informatie over U vraagt hulp bij Vitis Welzijn

U doet een Wmo-melding bij de gemeente

Lukt het met bovenstaande mogelijkheden niet? Misschien heeft u recht op hulp vanuit de gemeente. Dit noemen wij de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). 

De Wmo heeft als doel: mensen zo lang mogelijk zelfstandig laten wonen en laten meedoen in de samenleving. Klik op de link hieronder en vraag een gesprek aan met een Wmo-consulent van de gemeente. Deze zoekt samen met u naar oplossingen.

Meer informatie over U doet een Wmo-melding bij de gemeente

Stap 2 : Dienstverlening

Een team van vrijwilligers staat klaar om u te helpen. Hieronder leest u hoe de Bezoekdienst Dementie u helpt.

Wat zit er in de dienstverlening inbegrepen?

De Bezoekdienst Dementie is er voor iedere inwoner van gemeente Westland. Het is niet afhankelijk van uw inkomen. Krijgt u hulp van de Bezoekdienst? Lees hieronder hoe dat gaat.
1

Huisbezoek

Een medewerker van Vitis Welzijn komt op afspraak bij u thuis.
2

Uw behoefte aan hulp bekijken

Misschien wilt u alleen een praatje maken. De vrijwilliger kan ook een spelletje met u doen, samen iets knutselen of bijvoorbeeld foto’s inplakken. Wilt u naar buiten? Ook dat kan: een ommetje, een boodschap doen, fietsen, zwemmen of wandelen. Heeft de vrijwilliger een auto? Dan kunt er ook met de auto op uit.
3

De activiteiten of hulp bepalen

Een vrijwilliger die eens per week een ochtend of een middag op bezoek komt. Zo heeft u als mantelzorger even pauze in de zorg!
4

De activiteiten of ondersteuning uitvoeren

Uw zorgtaken worden voor een deel overgenomen.

Stap 3 : Aanvraagproces

Hieronder leest u in duidelijke stappen hoe het aanvraagproces voor de Bezoekdienst Dementie gaat. U doet uw aanvraag bij de Wmo. Het meldingsproces duurt maximaal 6 weken.

Mogelijkheid ondersteuning?

Kunt u op de vraag hieronder ‘Ja’ invullen? Dan komt u in aanmerking voor ondersteuning.
Woont u in gemeente Westland? Dit houdt in dat u ingeschreven bent en een woonadres heeft in de gemeente Westland.
Om in aanmerking te komen voor ondersteuning door de gemeente, moeten alle vragen met 'ja' zijn ingevuld. Heeft u 1 of meerdere vragen met nee ingevuld, dan komt u niet in aanmerking.
Alternatieven voor Bezoekdienst Dementie

Hoe verloopt een aanvraag?

Het aanvraagproces voor de Bezoekdienst Dementie gaat als volgt:
1

Aanmelden

U meldt zich aan bij de Coördinator Bezoekdienst Dementie bij Vitis Welzijn. Het e-mailadres is: mantelzorg@vitiswelzijn.nl Het telefoonnummer is 0174 - 63 03 58
2

Afspraak maken

De coördinator neemt contact met u op om een afspraak te maken.
3

Bespreken van uw situatie

De coördinator komt bij u op bezoek om uw situatie te bekijken. U bespreekt ook uw vraag om hulp. Het is belangrijk dat u op tijd hulp vraagt: degene met dementie moet nog in staat zijn een band met de vrijwilliger op te bouwen. Daarnaast kost het ook tijd om een passende vrijwilliger te vinden.
4

Begeleiding begint

U krijgt een voorstel voor een afspraak en hulp van Vitis Welzijn. Uw taken als mantelzorger worden voor een deel van u overgenomen.
De gemeente Westland ontwikkelde samen met Patijnenburg, het Sociaal Kernteam Westland en Vitis Welzijn het Sociaal Plein Westland.

Heeft u opmerkingen? Of ziet u informatie die niet juist is of aangevuld moet worden? Mail ons op: SociaalPleinWestland@gemeentewestland.nl
@2021 Sociaal Plein Westland | Proclaimer | Toegankelijkheid