Skip to content
Bel ons : 140174

Bemoeizorg: zorg vragen voor een ander

Informatie

Bemoeizorg helpt mensen die hulp nodig hebben, maar dit niet willen, kunnen of durven vragen.

Wanneer schakelt u bemoeizorg in?

Bent u bezorgd over iemand die dringend hulp nodig heeft, maar dit mijdt? Dat kan een kind op de school van uw eigen kinderen zijn, of een buurvrouw, of iemand die geen vast verblijfadres heeft. U heeft zelf al geprobeerd contact te zoeken met deze persoon maar dat is niet gelukt, of u kent die ander niet goed genoeg om hem of haar aan te spreken. Kortom, het lukt u niet om deze persoon zelf om hulp te laten vragen. In dat geval kunt u voor hem of haar zorg vragen. Schakel dan hulp in.

Mogelijkheden

U kunt op verschillende manieren om zorg vragen voor iemand anders. Hieronder ziet u een aantal mogelijkheden:

U vraagt hulp aan een sociaal makelaar

De sociaal makelaars in Westland doen er alles aan om de samenleving sterker te maken op het gebied van opvoeden, opgroeien en meedoen. Dit doen ze bijvoorbeeld door kinderen, jongeren en inwoners aan te sporen om elkaar te helpen. Alle dorpskernen hebben een eigen aanspreekpunt.
Meer informatie over U vraagt hulp aan een sociaal makelaar

U vraagt hulp aan het Buurtinformatiepunt

In het Buurt Informatiepunt (BIP) kunt u al uw vragen stellen over wonen, zorg, welzijn en vrijwilligerswerk. U wordt geholpen door goed opgeleide vrijwilligers. Zij nemen de tijd voor een goed gesprek en luisteren naar uw verhaal. Ook kijken zij naar wat u zelf kunt doen.
Meer informatie over U vraagt hulp aan het Buurtinformatiepunt

U vraagt hulp aan een wijkagent

De wijkagent praat met inwoners en ondernemers en lost zo veel problemen op. Voor sommige problemen is ook de gemeente of bijvoorbeeld een woningbouwvereniging nodig. De wijkagent verwijst in zo'n geval door naar organisaties die zorg bieden of naar andere organisaties, zoals buurtbemiddeling.

De wijkagent praat regelmatig met de gemeente, woningbouwverenigingen en andere organisaties. Zo weten alle partijen wat er aan de hand is. Samen met u zorgen zij voor de veiligheid in uw wijk of buurt.
Meer informatie over U vraagt hulp aan een wijkagent

U vraagt een Zorgregisseur aan

De zorgregisseur is een specialist in het begeleiden van mensen die veel problemen tegelijk hebben. De zorgregisseur werkt bij het Sociaal Kernteam Westland. Het Sociaal Kernteam Westland is er voor mensen die problemen hebben en er zelf niet meer uit komen. Dit kunnen mensen van alle leeftijden zijn, van jong tot oud. Het Sociaal Kernteam Westland kan snel de juiste hulp inzetten, zo dicht mogelijk bij huis.
Meer informatie over U vraagt een Zorgregisseur aan

U schakelt de woningbouwvereniging in

Maakt u zich zorgen over uw buurman en woont hij/zij in een huurwoning, dan kunt u uw zorgen ook kwijt bij de woningcorporatie. In het Westland zijn dit: Vestia Westland, Arcade en Woningcorporatie Wonen Wateringen.

U neemt contact op met gemeente Westland

Indien u niet weet van welke bovenstaande mogelijkheden of alternatieven u gebruik kunt maken, kunt u contact opnemen met het klant contact centrum via 140174. Zij zullen samen met u kijken waar u het beste met uw vraag geholpen kunt worden
Meer informatie over U neemt contact op met gemeente Westland

Wellicht ook interessant voor u

U kent uw eigen situatie zelf het best, maar we denken natuurlijk graag met u mee. Misschien zijn de mogelijkheden hieronder ook interessant voor u. Bespreekt u liever samen met ons welke hulp het best bij u past? Bel dan naar 14074 voor een gesprek bij u thuis.
De gemeente Westland ontwikkelde samen met Patijnenburg, het Sociaal Kernteam Westland en Vitis Welzijn het Sociaal Plein Westland.

Heeft u opmerkingen? Of ziet u informatie die niet juist is of aangevuld moet worden? Mail ons op: SociaalPleinWestland@gemeentewestland.nl
@2021 Sociaal Plein Westland | Proclaimer | Toegankelijkheid