Skip to content
Bel ons : 140174

Sociale participatie en gezonde leefstijl

Stap 1: Informatie

De gemeente Westland vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen aan de samenleving. Wanneer u een laag inkomen heeft of een bijstandsuitkering ontvangt kunt u gebruik maken van diverse minima regelingen van de gemeente. Een daarvan is de regeling ‘Sociale participatie en gezonde leefstijl’. Deze regeling verstrekt een extra vergoeding om deel te kunnen nemen aan de maatschappij en/of te investeren in een gezonde leefstijl.

Bent u ouder dan 18 jaar en heeft een laag inkomen? Dan is het mogelijk een vergoeding aan te vragen voor bijvoorbeeld:
◾contributie vereniging
◾lidmaatschap bibliotheek
◾lidmaatschap sportvereniging
◾lidmaatschap culturele voorziening
◾gezonde leefstijl (goede voeding of persoonlijke verzorging)
◾ Toegangsticktets voor bioscoop, theater, e.d.

Vergoeding
De vergoeding Sociale participatie en gezonde leefstijl kunt u één keer per twaalf maanden aanvragen. Wanneer de twaalf maanden voorbij zijn kunt u opnieuw een aanvraag indienen. Het maximaal te ontvangen bedrag hiervoor bedraagt € 293,- .

Mogelijkheden

Er zijn verschillende opties om tegemoetkoming in de kosten te krijgen. Hieronder vindt u een aantal mogelijkheden.

U zoekt meer informatie over financiële regelingen

Wilt u weten van welke regelingen u allemaal gebruik zou kunnen maken? Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) vertrekt allerlei informatie over financiële zaken.
Meer informatie over U zoekt meer informatie over financiële regelingen

De gemeente helpt u

De gemeente Westland vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen aan de samenleving. Bent u ouder dan 18 jaar en heeft een laag inkomen? Dan is het mogelijk een vergoeding aan te vragen voor sociale participatie en gezonde leefstijl.
Meer informatie over De gemeente helpt u

Stap 2 : Dienstverlening

Een team van specialisten staat klaar om u in dit proces te ondersteunen. Hieronder vindt u een overzicht van stappen zodat u een inzicht krijgt wat u eventueel kunt verwachten.

Wat zit er in de dienstverlening inbegrepen?

Of u in aanmerking komt voor de toeslag voor sociale participatie en gezonde leefstijl is afhankelijk van uw inkomen. Stel, uw aanvraag wordt goedgekeurd. Dit betekend dat u het aangevraagde bedrag op uw rekening gestort krijgt. Na 12 maanden kunt u opnieuw in aanmerking komen voor deze regeling.
1

Toeslag

U krijgt eenmalig het aangevraagde bedrag op uw rekening gestort. Dit bedrag moet besteed worden aan het bestedingsdoel dat u bij de aanvraag heeft ingevuld.

Stap 3 : Aanvraagproces

Hieronder vindt u in overzichtelijke stappen het aanvraagproces voor de toeslag voor sociale participatie en gezonde leefstijl beschreven zodat u een overzicht krijgt van alle stappen en snel een indruk kunt krijgen of u ervoor in aanmerking komt.

Mogelijkheid ondersteuning?

Beantwoord de volgende vragen om vast te stellen of u mogelijk in aanmerking komt voor ondersteuning door de gemeente Westland.
Woont u in de gemeente Westland? Dit houdt in dat u ingeschreven bent en een woonadres heeft in de gemeente Westland Om in aanmerking te komen voor ondersteuning, moeten alle vragen met 'ja' zijn ingevuld
Heeft u geen vermogen hoger dan het vrij te laten vermogen?
Heeft u geen inkomen hoger dan de 110% van de voor u geldende bijstandsnorm?
Om in aanmerking te komen voor ondersteuning door de gemeente, moeten alle vragen met 'ja' zijn ingevuld. Heeft u 1 of meerdere vragen met nee ingevuld, dan komt u niet in aanmerking.

Eigen bijdrage

Een eigen bijdrage is voor de toeslag voor sociale participatie en gezonde leefstijl niet van toepassing.

Hoe verloopt een aanvraag?

Een aanvraagproces heeft een beslistermijn van 8 weken. Dit is de tijd waarin wij onderzoek mogen doen of u wel of niet in aanmerking komt voor de sociale participatie en gezonde leefstijl.
1

Indienen aanvraag

U dient uw aanvraag sociale participatie en gezonde leefstijl in bij de gemeente. Deze aanvraag kunt u digitaal invullen, via de website van Gemeente Westland.
2

Informatie

U verzameld alle benodigde informatie en levert deze aan bij de gemeente. Welke informatie nodig is voor de aanvraag wijst uit het aanvraagformulier. Ook kruist u hier het bestedingsdoel aan. Dit kan zijn: contributie/lidmaatschap, gezonde leefstijl of toegangstickets.
3

Informatieverzameling

De gemeente beoordeeld of alle benodigde informatie is ingeleverd. Ontbreken er nog belangrijke stukken, dan neemt de gemeente contact met u op.
4

Beoordeling

Uw aanvraag wordt beoordeeld. De gemeente bekijkt of u aan alle voorwaarden voldoet en of u in aanmerking kunt komen voor de regeling.
5

Beschikking

U krijgt een beschikking thuisgestuurd waarin staat of u de toeslag toegewezen krijgt, of dat de aanvraag wordt afgewezen.

Start uw aanvraag

Hieronder kunt u uw aanvraag indienen. Voor vragen of meer informatie kunt u ook contact met ons opnemen.

Direct uw aanvraag online indienen

Online indienen

Heeft u vragen?

We staan voor u klaar

Heeft u hulp nodig bij of heeft u vragen over het opstellen van uw aanvraag of melding? Neem dan telefonisch contact met ons op.

Telefoon

Snel en persoonlijk contact 140174
De gemeente Westland ontwikkelde samen met Patijnenburg, het Sociaal Kernteam Westland en Vitis Welzijn het Sociaal Plein Westland.

Heeft u opmerkingen? Of ziet u informatie die niet juist is of aangevuld moet worden? Mail ons op: SociaalPleinWestland@gemeentewestland.nl
@2021 Sociaal Plein Westland | Proclaimer | Toegankelijkheid