Skip to content
Bel ons : 140174

Scootmobiel

Stap 1: Informatie

Waarschijnlijk heeft u of iemand uit u omgeving problemen met het zich lopend verplaatsen. Op deze pagina vindt u naast informatie over de scootmobiel, ook informatie over welke andere mogelijkheden en alternatieven er zijn om uw vervoersprobleem op te lossen.

Als u niet goed (meer) ter been bent, maar er nog graag zelfstandig op uit wil dan kan bijvoorbeeld een scootmobiel uitkomst bieden. Een scootmobiel is een vervoersmiddel welke u kunt gebruiken voor activiteiten buitenshuis, zoals het doen van een boodschap, het bezoeken van familie en/of vrienden of het maken van een ommetje. Veel openbare ruimten, zoals een supermarkt, zijn er op ingericht dat u met de scootmobiel naar binnen kan.

Er zijn verschillende typen scootmobiel op de markt. Welke scootmobiel geschikt is hangt van uw vervoersbehoefte en (lichamelijke) beperkingen. Voor het rijden op een scootmobiel is geen rijbewijs nodig, maar het is wel belangrijk dat u rij- en verkeersveilig bent.

Mogelijkheden

Hieronder staan mogelijkheden omschreven hoe u (mogelijk) in aanmerking kan komen voor een scootmobiel. Naast een scootmobiel zijn er meer mogelijkheden om uw vervoersprobleem op te lossen, kijk om deze reden ook naar de Alternatieven op deze pagina.

U regelt zelf een scootmobiel

U kunt zelf een scootmobiel kopen. Als u dit overweegt laat u dan wel goed adviseren over de verschillende soorten en typen scootmobielen, dit in relatie tot uw beperkingen en vervoersbehoeften.

U kunt een scootmobiel huren. Heeft u de scootmobiel tijdelijk nodig, dan kan dit een goede optie voor u zijn. Er zijn meerdere aanbieders in het Westland en op het internet voor scootmobielen.

Vergoeding via UWV

Heeft u een voorziening nodig om naar het werk te komen, zoals een rolstoel of een scootmobiel. Dan kunt u deze aanvragen bij het UWV.
Meer informatie over Vergoeding via UWV

Wmo-melding bij de gemeente

Kunt u met deze mogelijkheden en de alternatieven die hier onder staan niet uit de voeten, dan komt u mogelijk in aanmerking voor ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning via de gemeente. Ondersteuning vanuit de Wmo heeft als doel dat u zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen en/of mee kan doen in de samenleving. Een Wmo consulent gaat met u in gesprek om te komen tot mogelijke oplossingen.
Meer informatie over Wmo-melding bij de gemeente

Wellicht ook interessant voor u

U kent uw persoonlijke situatie zelf het beste, maar door onderstaande thema’s denken we met u mee en geven we u een aantal suggesties die wellicht voor u ook interessant kunnen zijn. Wilt u liever hulp en samen met de gemeente bespreken wat het beste bij u past? Bel ons dan op 14074 voor een gesprek bij u thuis.

Stap 2 : Dienstverlening

Als u zich met uw hulpvraag meldt bij de afdeling Wmo van de gemeente, dan staan de Wmo-consulenten voor u klaar om met u in gesprek te gaan. In dit gesprek gaat samen gekeken worden naar de mogelijke oplossing(en) van uw probleem.

Wat zit er in de dienstverlening inbegrepen?

1

Gesprek met consulent

Tijdens het gesprek zal uw vraag om ondersteuning duidelijk worden gemaakt en zal uw situatie in kaart worden gebracht. Hierbij wordt er rekening gehouden met uw behoeften en voorkeuren.
2

Ondersteuningplan

Als alle informatie is verzameld, zal er een ondersteuningsplan opgesteld worden voorzien van een mogelijke oplossing(en). Dit plan krijgt u thuisgestuurd.

Meldingsproces

Hieronder leest u in overzichtelijke stappen hoe de procedure verloopt als u zich met een hulpvraag meldt bij de Wmo. Het meldingsproces duurt maximaal 6 weken.

Mogelijkheid ondersteuning?

Beantwoord de volgende vragen om vast te stellen of u mogelijk in aanmerking komt voor ondersteuning door de gemeente Westland.
Woont u in gemeente Westland? Dit houdt in dat u ingeschreven bent en een woonadres heeft in de gemeente Westland. Om in aanmerking te komen voor ondersteuning, moeten alle vragen met 'ja' zijn ingevuld
Heeft u de Nederlandse nationaliteit of u bent in het bezit van een verblijfsvergunning?
Bent u niet in staat om zelf of met hulp van uw omgeving ondersteuning te regelen?
Heeft u een beperking, een chronische psychische of een psycho-sociaal probleem?
Om in aanmerking te komen voor ondersteuning door de gemeente, moeten alle vragen met 'ja' zijn ingevuld. Heeft u 1 of meerdere vragen met nee ingevuld, dan komt u niet in aanmerking.
Alternatieven voor Scootmobiel

Hoe verloopt een aanvraag?

Het meldingsproces duurt maximaal 6 weken. Hieronder leest u hoe het proces verloopt.
1

Melding

Als u ondersteuning wenst van de gemeente dan kunt u een melding doen. U kunt ook een melding doen voor iemand uit uw omgeving;
2

Contact met Wmo-consulent

Na de melding neemt een consulent van team Wmo zo spoedig mogelijk contact met u op om een afspraak te maken voor een gesprek. Er kan een telefonisch gesprek of een huisbezoek plaatsvinden;

U kunt zich tijdens het gesprek door bijvoorbeeld uw mantelzorger of iemand uit uw omgeving laten ondersteunen. Kent u niemand, maar wenst u toch ondersteuning, dan helpen wij u graag om iemand te vinden die u ondersteunt met informatie, advies en algemene hulp. Klik hier voor meer informatie voor de gratis onafhankelijke cliëntondersteuning.
3

Persoonlijk plan

Nadat u de melding heeft gedaan, maar voordat het onderzoek start heeft u de mogelijkheid om een persoonlijk plan in te dienen. Dit is geen verplichting. Een persoonlijk plan kan u helpen om u voor te bereiden op het gesprek. U kunt uw hulpvraag uitwerken en concreet maken.
4

Afspraak met Wmo-consulent

Tijdens het gesprek zal uw vraag om ondersteuning duidelijk worden gemaakt en zal uw situatie in kaart worden gebracht. Hierbij wordt er rekening gehouden met uw behoeften en voorkeuren;
5

Aanvullend onderzoek

Zonodig vindt er aanvullend onderzoek plaats in de vorm van een medisch advies door een onafhankelijke arts en/of worden er offertes opgevraagd;
6

Ondersteuningsplan

Als alle informatie is verzameld, zal er een ondersteuningsplan opgesteld worden voorzien van een mogelijke oplossing(en). Dit plan krijgt u thuisgestuurd;
7

Aanvraag

Indien de oplossing een Wmo voorziening is, dan kunt u door het ondertekenen en retourneren van dit ondersteuningsplan een aanvraag doen.

Start uw melding

Hieronder kunt u uw aanvraag indienen. Voor vragen of meer informatie kunt u ook contact met ons opnemen.

Direct uw melding online indienen

Online indienen

Heeft u vragen?

We staan voor u klaar

Heeft u hulp nodig bij of heeft u vragen over het opstellen van uw aanvraag of melding? Neem dan telefonisch contact met ons op.

Telefoon

Snel en persoonlijk contact 140174
De gemeente Westland ontwikkelde samen met Patijnenburg, het Sociaal Kernteam Westland en Vitis Welzijn het Sociaal Plein Westland.

Heeft u opmerkingen? Of ziet u informatie die niet juist is of aangevuld moet worden? Mail ons op: SociaalPleinWestland@gemeentewestland.nl
@2021 Sociaal Plein Westland | Proclaimer | Toegankelijkheid