Skip to content
Bel ons : 140174

Ontwikkelingsproblematiek

Informatie

U wilt informatie over of ondersteuning bij vragen over de ontwikkeling van uw kind.
U ziet dat uw kind zich anders (bijvoorbeeld trager of sneller) ontwikkelt dan andere kinderen en u maakt zich daar zorgen over. U wilt graag weten wat dit betekent en of er mogelijkheden voor hulp zijn.
 
Wat zijn problemen in de ontwikkeling?
Kinderen ontwikkelen zich op hun eigen manier. De één is wat sneller, de ander wat langzamer. Denk aan een kind dat leert lopen. Bij het ene kind gebeurt dat al na 7 maanden, terwijl een ander kind daar een aantal maanden langer over doet. In dit geval is er nog geen probleem in de ontwikkeling. Pas als het gedrag van het kind veel afwijkt, kan het zijn dat er problemen ontstaan. Soms zijn lichamelijke problemen de oorzaak van de problemen in de ontwikkeling. Bijvoorbeeld als een kind te vroeg geboren is of een lichamelijke aandoening heeft. 

Hoe kunt u problemen in de ontwikkeling herkennen?
Vaak wordt het opgemerkt tijdens de basisschoolleeftijd. Het kan zijn dat kinderen moeite hebben om vriendjes te maken of moeite hebben om zich te concentreren. Ze kunnen het ook lastig vinden om bijvoorbeeld een pen goed vast te houden, of netjes op hun stoel te kunnen blijven zitten. Vaak hebben ouders of de naaste omgeving vragen over waar het gedrag van hun kind vandaan komt en maken zich hier zorgen over. Het is dan mogelijk om hier hulp bij te krijgen. 

Hoe kunt u ermee omgaan?
Problemen in de ontwikkeling kunnen heel verschillend zijn. Er zijn daarom ook veel manieren om ermee om te gaan. Sommige kinderen hebben aan een beetje ondersteuning genoeg. Andere kinderen hebben meer hulp nodig, bijvoorbeeld hulp op school, hulp thuis of behandeling. Ook de omgeving zoals ouders, familie of vrienden kunnen hulp krijgen om ervoor te zorgen dat het kind zich zo goed mogelijk ontwikkelt.

Mogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden voor u en uw kind. Zo kan uw kind verschillende vormen van begeleiding ontvangen. Of u ontvangt opvoedondersteuning of psycho-educatie wanneer u wil weten hoe u het beste met uw kind kan omgaan. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden en wilt u dit graag bespreken? Dan kunt u contact opnemen via onderstaande manieren.

Huisarts

U kunt bij uw huisarts terecht voor diverse problemen in uw gezin, of deze nu met uw werk, uw gezin, uw geestelijke en lichamelijke gezondheid of met uw kinderen of partner te maken hebben. Uw huisarts behandelt u zelf, geeft u advies of verwijst u door naar de juiste specialist. Een bezoek aan uw huisarts wordt betaald vanuit uw basisverzekering. U hoeft dus niet apart voor een bezoek aan uw huisarts te betalen
Meer informatie over Huisarts

Aanvraag zorgregisseur

Het Sociaal Kernteam Westland, kortweg SKT, biedt ondersteuning bij vragen over opvoeden, opgroeien en de ontwikkeling van uw kinderen. U krijgt één vast aanspreekpunt: de zorgregisseur. Hij of zij maakt samen met u een plan van aanpak. We betrekken hierbij mensen die voor u belangrijk zijn. En als het nodig is, verleent de zorgregisseur zelf hulp en/of schakelt specialistische hulp in. Uitgangspunt is altijd dat u zelf zo snel mogelijk de touwtjes weer in eigen handen heeft.
Meer informatie over Aanvraag zorgregisseur

Vitis Welzijn

Vitis Welzijn biedt verschillende cursussen en activiteiten die hulp kienen bieden
Meer informatie over Vitis Welzijn
De gemeente Westland ontwikkelde samen met Patijnenburg, het Sociaal Kernteam Westland en Vitis Welzijn het Sociaal Plein Westland.

Heeft u opmerkingen? Of ziet u informatie die niet juist is of aangevuld moet worden? Mail ons op: SociaalPleinWestland@gemeentewestland.nl
@2021 Sociaal Plein Westland | Proclaimer | Toegankelijkheid