Skip to content
Bel ons : 140174

Mantelzorgers

Stap 1: Informatie

Wellicht beseft u niet dat u een mantelzorger bent, veel mensen vinden het immers heel gewoon dat je iets voor een ander doet. U bent mantelzorger als u langdurig, intensief en onbetaald zorgt voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis.

Als mantelzorger kunnen er veel vragen op je af komen. Misschien heeft u behoefte aan praktische hulp of een adempauze. Wat kunt u doen?

Wanneer u daar behoefte aan heeft, kunt u ondersteuning krijgen bij uw mantelzorgtaken. U kunt hiervoor terecht bij Vitis Welzijn Mantelzorg. De consulenten van Vitis Welzijn Mantelzorg helpen u graag: bieden een luisterend oor, begeleiden u in uw vragen, helpen de zaken op een rijtje te zetten en geven informatie en advies, ook bij het aanvragen van voorzieningen. De consulenten mantelzorg staan klaar voor alle mantelzorgers in Westland. Ze zijn er ook voor jonge mantelzorgers. Dit zijn jongeren tot 25 jaar die opgroeien met een zieke naaste in hun omgeving.

Mogelijkheden

Er zijn verschillende opties om hulp bij mantelzorg te krijgen.
Hieronder vindt u een aantal mogelijkheden.

Naasten in beeld

Naasten lopen tegen hele andere vragen en problemen aan dan patiënten. Vragen waar zij vaak geen antwoorden op kunnen vinden. Daarom heeft Naasten in beeld een website ontwikkeld voor mensen die dichtbij de patiënt (de naaste) staan. De website bevat ook een praatpakket om ziekte van een gezinslid binnen het gezin bespreekbaar te maken.
Meer informatie over Naasten in beeld

Mantelzorgwaardering

Er bestaat ook mantelzorgwaardering. Gemeente Westland spreekt haar
waardering naar de mantelzorgers van Westland uit met een financieel extraatje van € 100,- voor alle mantelzorgers die in Westland voor iemand zorgen. U kunt deze waardering aanvragen via de website van mantelzorg Westland.
Meer informatie over Mantelzorgwaardering

Informatieve website Rijksoverheid

Er wordt veel geschreven over mantelzorgers. Een informatieve website is bijvoorbeeld die van de Rijksoverheid.

Meer informatie over Informatieve website Rijksoverheid

Informatieve website MatelzorgNL

Er wordt veel geschreven over mantelzorgers. Een informatieve website is bijvoorbeeld die van MantelzorgNL
Meer informatie over Informatieve website MatelzorgNL

U regelt zelf hulp

In uw directe omgeving zijn er wellicht al mensen die u kunnen helpen bij uw mantelzorgtaken. Of u kunt uw eigen zorg uit handen geven. Zoals begeleiding van naschoolse activiteiten van uw kinderen of helpen met uw huishouden. Daarnaast kan het zo zijn dat er een organisatie of stichting actief is en waarbij u kunt aansluiten. U maakt uw vraag om hulp bespreekbaar met uw naasten. Hiervoor kunt u ook terecht bij de bijeenkomsten "Mantelzorgers in gesprek" van Vitis Welzijn. Er komen diverse thema's aan bod. U krijgt informatie en kunt ervaringen met elkaar uitwisselen.

De (digitale) regelhulp van de Rijksoverheid helpt u bij het in kaart brengen waarvoor u wellicht in aanmerking komt. Of welke mogelijkheden tot ondersteuning wettelijk zijn geregeld. U wordt stap voor stap meegenomen in de diverse onderwerpen waar u als mantelzorger mee te maken heeft.
Meer informatie over U regelt zelf hulp

Vitis Welzijn helpt u

Als mantelzorger kunnen er veel vragen op je af komen. Vitis Welzijn Mantelzorg reikt u graag de helpende hand: biedt een luisterend oor, begeleidt u in uw vragen, helpt de zaken op een rijtje te zetten, geeft informatie en advies, ook bij het aanvragen van voorzieningen. Kortom: Vitis Welzijn Mantelzorg neemt u graag zorg uit handen!

Vitis Welzijn Mantelzorg helpt u met acht zogenoemde basisfuncties: informatie, advies en begeleiding, emotionele steun, educatie, praktische hulp, vervangende zorg, financiële tegemoetkoming en materiële hulp.

Een jonge mantelzorger, iemand onder de 25 jaar die opgroeit met een zieke ouder, broer, zus of grootouder die in de directe omgeving van het gezin woont, heeft ook zorg en/of ondersteuning nodig. De consulent jonge mantelzorger luistert, en geeft tips.

Verder heeft Vitis Welzijn de kennis in huis om u te wijzen op andere diensten zoals respijtzorg of de bezoekdienst dementie maar kent ook de ins en outs rondom regelgeving zoals de mantelzorgwaardering.
Meer informatie over Vitis Welzijn helpt u

Wellicht ook interessant voor u

Uw vraag om hulp bij uw taken als mantelzorger gaan over het verminderen van de (fysieke) belasting. U kent uw persoonlijke situatie zelf het beste, maar door onderstaande thema’s denken we met u mee en geven we u een aantal suggesties die wellicht voor u ook interessant kunnen zijn.

Wilt u liever hulp en samen met ons bespreken wat het beste bij u past?
Bel ons dan op 0174 – 630358 voor een persoonlijk gesprek.

Stap 2 : Dienstverlening

De consulenten en vrijwilligers staan klaar om u in dit proces te ondersteunen. Hieronder vindt u een overzicht van stappen.

Wat zit er in de dienstverlening inbegrepen?

Mantelzorgers in Westland kunnen zonder indicatie, en kosteloos ondersteuning krijgen via Vitis Welzijn bij het uitvoeren van mantelzorgtaken.
1

Inventarisatie hulpvraag

De consulent mantelzorg van Vitis helpt u bij het inventariseren van uw vragen en hier overzicht in te krijgen.
2

Ondersteuning bieden

De consulent mantelzorg zet samen met u, vertrouwelijk en vrijblijvend, de mogelijkheden voor ondersteuning op een rij.

Stap 3 : Aanvraagproces

Hieronder vindt u in overzichtelijke stappen het aanvraagproces voor hulp bij uw rol als mantelzorger beschreven.

Mogelijkheid ondersteuning?

De volgende vragen helpen u om vast te stellen of u ondersteuning nodig heeft.
Woont u in gemeente Westland? Dit houdt in dat u ingeschreven bent en een woonadres heeft in de gemeente Westland
Om in aanmerking te komen voor ondersteuning door de gemeente, moeten alle vragen met 'ja' zijn ingevuld. Heeft u 1 of meerdere vragen met nee ingevuld, dan komt u niet in aanmerking.
Alternatieven voor Mantelzorgers

Hoe verloopt een aanvraag?

Het aanvraagproces voor vragen over vragen over uw rol als mantelzorg verloopt als volgt:
1

Aanmelden

U meldt zich bij Vitis via mantelzorg@vitiswelzijn.nl, waarin u een korte omschrijving geeft van uw hulpvraag. Of u neemt telefonisch contact op: 0174-630358.
2

Afspraak

Een consulent van Vitis maakt een afspraak met u. Dit kan plaatsvinden bij Vitis Welzijn, bij u thuis, bij een Buurt Informatiepunt of in een wijkcentrum.
3

Begeleiding

De consulent begeleidt u in het vinden van antwoorden op uw vragen.
De gemeente Westland ontwikkelde samen met Patijnenburg, het Sociaal Kernteam Westland en Vitis Welzijn het Sociaal Plein Westland.

Heeft u opmerkingen? Of ziet u informatie die niet juist is of aangevuld moet worden? Mail ons op: SociaalPleinWestland@gemeentewestland.nl
@2021 Sociaal Plein Westland | Proclaimer | Toegankelijkheid