Skip to content
Bel ons : 140174

Maatschappelijke stage

Stap 1: Informatie

Een maatschappelijke stage is een vorm van vrijwilligerswerk bij een maatschappelijke organisatie. Deze organisatie zet zich in voor groepen mensen in de samenleving en heeft niet als doel om winst te maken. Zit je op het voortgezet onderwijs? Dan ga je op maatschappelijke stage. Jouw school bepaalt in welk leerjaar je dit doet.

Je wilt hulp bij het vinden van een maatschappelijke stage
Wil je hulp bij het zoeken van een maatschappelijke stage? Vitis Welzijn kan je helpen bij het vinden van een stageplek.

Of doe je het liever zelf
Zelf een stageplek zoeken kan natuurlijk ook. In jouw directe omgeving zijn er vast maatschappelijke organisaties, verenigingen of andere vrijwilligers te vinden die een extra paar handen van harte verwelkomen. En die hun kennis graag aan een stagiair(e) overdragen. Loop eens langs bij een organisatie en vraag naar de mogelijkheden. Denk er aan om
de voorwaarden die jouw school stelt aan de stage mee te nemen.

Er zijn ook initiatieven die helpen er meer uit je stage te halen, bijvoorbeeld door een stage groter op te zetten. Je kunt een plan indienen via de website ikbengeweldig.nl. Soms kun je zelfs geld krijgen om jouw plan uit te voeren.

Mogelijkheden

Er zijn verschillende opties om een maatschappelijke stage te vinden. Hieronder vind je enkele mogelijkheden.

Je zoekt meer informatie over een maatschappelijke stage

Wat is een maatschappelijke stage? Een maatschappelijke stage is een vorm van vrijwilligerswerk voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. Dit betekent dat je je inzet voor een maatschappelijke organisatie zonder dat je er geld voor krijgt. Een maatschappelijke organisatie zet zich in voor groepen mensen in de samenleving en heeft niet als doel om winst te maken. Vaak zijn dit stichtingen of verenigingen. In deze video laat Vitis Welzijn zien wat een maatschappelijke stage inhoudt. Scouting Nederland heeft zelfs een hele lijst met ideeën gemaakt.

De gemeente Westland vindt het heel belangrijk dat scholieren een maatschappelijke stage doen. Daarom krijgen scholen geld van de gemeente om de maatschappelijke stages te organiseren.

Heb je een stage gevonden, en is school hiermee akkoord? Dan ondertekenen jij en de stage-organisatie een stage-overeenkomst. Hierin staan de afspraken die jullie hebben gemaakt.

Op wikipedia vind je een aantal links die je verder kunnen helpen:

Meer informatie over Je zoekt meer informatie over een maatschappelijke stage

Je probeert zelf uw maatschappelijke stage te regelen

Natuurlijk kun je altijd eerst in jouw eigen omgeving kijken of er mogelijkheden zijn voor een maatschappelijke stage. Ben je lid van een vereniging, bijvoorbeeld een sportvereniging? Kun je misschien via familie of vrienden terecht bij een organisatie voor vrijwilligerswerk? Sommige scholen hebben ook een overzicht van stagemogelijkheden.

Twijfel je of iets geschikt is? Vraag het je stagecoördinator!
Meer informatie over Je probeert zelf uw maatschappelijke stage te regelen

Je vraagt hulp bij Vitis Welzijn

Vitis Welzijn is door de gemeente Westland gevraagd om te bemiddelen bij het vinden van stages door leerlingen. Verder ondersteunt Vitis Welzijn scholen bij de uitvoering van de maatschappelijke stages.

Je kunt een kijkje nemen op de stagebank van Vitis Welzijn. Je kunt hier terecht voor diverse stages. Het aanbod wordt steeds weer aangevuld met nieuwe activiteiten en evenementen waarbij jouw hulp welkom is. Wanneer je een leuke stage gevonden hebt op de stagebank, laat dit dan weten aan de stage coördinator. De coördinator vertelt jou precies wat je dan verder moet doen. Het aantal uur van de maatschappelijke stage wordt door school bepaald. Eventueel kun je meerdere stages doen om aan het aantal uren te komen.

Vitis Welzijn kan helpen met het beantwoorden van uiteenlopende vragen over de maatschappelijke stage. Neem gerust contact met ons op, maatschappelijkestage@vitiswelzijn.nl of 0174 – 630358.
Meer informatie over Je vraagt hulp bij Vitis Welzijn

Wellicht ook interessant voor u

De aanvraag van het vinden van een maatschappelijke stage gaat over een onderdeel van het voortgezet onderwijs. Je kent jouw persoonlijke situatie zelf het beste, maar door onderstaande thema’s denken we met je mee en geven we je een aantal suggesties die wellicht voor jou ook interessant kunnen zijn.

Wil je liever hulp en samen met ons bespreken wat het beste bij jou past?
Bel ons dan op 0174 – 630358 voor een persoonlijk gesprek.

Stap 2 : Dienstverlening

Hieronder lees je meer over de maatschappelijke stage.

Wat zit er in de dienstverlening inbegrepen?

Hulp bij het vinden van een maatschappelijke stage is bedoeld voor scholieren wonen in gemeente Westland.

Voor scholenStagebankVitis Welzijn bevat een vacaturebank met een gevarieerd aanbod van leuke en leerzame maatschappelijke stages. De stagecoördinatoren worden geïnformeerd over elke nieuw toegevoegde vacature. U kunt de vacatures publiceren of doorsturen aan leerlingen. Leerlingen die interesse hebben in een vacature laten dat aan hun stagecoördinator weten. De coördinator informeert Vitis Welzijn hierover en Vitis stuurt de gegevens van de leerlingen door naar de organisatie die de stage aanbiedt. Door het wegvallen van de verplichte maatschappelijke stage is ook het minimum van 30 uur komen te vervallen. Scholen bepalen nu zelf de omvang van de maatschappelijke stage.

Gastlessen
Vitis Welzijn kan uw school ondersteunen bij de uitvoering van de maatschappelijke stage door gastlessen te geven. Tijdens deze lessen wordt meer informatie gegeven over de maatschappelijke stages, komt de meerwaarde van vrijwilligerswerk aan de orde en wordt uitgelegd welke mogelijkheden er zijn.

Stage-overeenkomst
Leerlingen en maatschappelijke organisaties ondertekenen voor aanvang van de stage een stage-overeenkomst. Hierin worden onderlinge afspraken vastgelegd. School kan hiervoor een eigen overeenkomst opstellen, of gebruik maken van een modelovereenkomst van Vitis Welzijn.
1

Inventarisatie

In een persoonlijk gesprek wordt gekeken welke mogelijkheden goed bij jouw situatie passen
2

Begeleiding

Je wordt doorverwezen naar de stagebank. Het is mogelijk om hierbij persoonlijke begeleiding te vragen.
3

Hulp bij een stage overeenkomst

Vitis heeft een standaardcontract dat je kunt gebruiken. Je kunt het ook aanpassen op jouw situatie.

Stap 3 : Aanvraagproces

Hieronder lees je de stappen van een aanvraag bij het vinden van een maatschappelijke stage.

Mogelijkheid ondersteuning?

Kunt u bij alle onderstaande vragen ‘Ja’ invullen? Dan komt u in aanmerking voor ondersteuning.
Woon je in gemeente Westland? Je bent ingeschreven in de gemeente Westland en je hebt hier ook een woonadres.
Heb je hulp nodig bij het vinden van een maatschappelijke stage?
Om in aanmerking te komen voor ondersteuning door de gemeente, moeten alle vragen met 'ja' zijn ingevuld. Heeft u 1 of meerdere vragen met nee ingevuld, dan komt u niet in aanmerking.
Alternatieven voor Maatschappelijke stage

Eigen bijdrage

Hulp bij het vinden van een maatschappelijke stage is gratis.
Vindt u de eigen bijdrage te hoog, of komt u niet in aanmerking voor een eigen bijdrage.
Alternatieven voor Maatschappelijke stage

Hoe verloopt een aanvraag?

Hieronder doet u uw aanvraag of melding. Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact met ons op.
1

Aanmelden

Je stuurt een email naar Vitis via maatschappelijkestage@vitiswelzijn.nl. In dit mailtje laat je weten dat je een vraag hebt over een maatschappelijke stage. Je beschrijft ook in het kort waarover het gaat.
2

De hulp start

Je krijgt ondersteuning bij het vinden van een stage. Je krijgt ook hulp om de afspraken met het stagebedrijf in een contract vast te leggen.
De gemeente Westland ontwikkelde samen met Patijnenburg, het Sociaal Kernteam Westland en Vitis Welzijn het Sociaal Plein Westland.

Heeft u opmerkingen? Of ziet u informatie die niet juist is of aangevuld moet worden? Mail ons op: SociaalPleinWestland@gemeentewestland.nl
@2021 Sociaal Plein Westland | Proclaimer | Toegankelijkheid