Skip to content
Bel ons : 140174

Licht Verstandelijke Beperking

Informatie

U heeft vragen over een licht verstandelijke beperking bij uw kind.

U heeft een kind met een licht verstandelijke beperking. U wilt graag ondersteuning hoe u en uw kind hier mee om kunnen gaan. 

Wat is een licht verstandelijke beperking?
Een kind met een licht verstandelijke beperking (LVB) heeft een laag intelligentieniveau met een IQ tussen de 50 en 85. Het gemiddelde IQ is 100. Ze verwerken informatie anders en langzamer. Ze hebben moeite om het gevolg in te zien van bepaald gedrag en begrijpen dingen minder snel en goed.

Hoe kunt u een licht verstandelijke beperking herkennen?

Een licht verstandelijke beperking is moeilijk te herkennen. Doordat je aan de buitenkant meestal niets ziet, wordt van kinderen met een licht verstandelijke beperking meer verwacht dan dat ze aankunnen. Het valt op wanneer kinderen bijvoorbeeld niet goed meekomen op school door problemen met lezen, schrijven en rekenen. Ook kunnen ze veel boos, gefrustreerd of verdrietig zijn wanneer iets niet lukt. Ze kunnen dingen niet goed onthouden, maken onhandige opmerkingen, reageren traag of hebben regelmatig ruzie.

Mogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden voor u en uw kind. Zo kan uw kind verschillende vormen van begeleiding ontvangen. Of u ontvangt opvoedondersteuning of psycho-educatie wanneer u wil weten hoe u het beste met uw kind kan omgaan. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden en wilt u dit graag bespreken? Dan kunt u contact opnemen via onderstaande manieren

Huisarts

U kunt bij uw huisarts terecht voor diverse problemen in uw gezin, of deze nu met uw werk, uw gezin, uw geestelijke en lichamelijke gezondheid of met uw kinderen of partner te maken hebben. Uw huisarts behandelt u zelf, geeft u advies of verwijst u door naar de juiste specialist. Een bezoek aan uw huisarts wordt betaald vanuit uw basisverzekering. U hoeft dus niet apart voor een bezoek aan uw huisarts te betalen.
Meer informatie over Huisarts

Aanvraag zorgregisseur

Het Sociaal Kernteam Westland, kortweg SKT, biedt ondersteuning bij vragen over opvoeden, opgroeien en de ontwikkeling van uw kinderen. U krijgt één vast aanspreekpunt: de zorgregisseur. Hij of zij maakt samen met u een plan van aanpak. We betrekken hierbij mensen die voor u belangrijk zijn. En als het nodig is, verleent de zorgregisseur zelf hulp en/of schakelt specialistische hulp in. Uitgangspunt is altijd dat u zelf zo snel mogelijk de touwtjes weer in eigen handen heeft.
Meer informatie over Aanvraag zorgregisseur
De gemeente Westland ontwikkelde samen met Patijnenburg, het Sociaal Kernteam Westland en Vitis Welzijn het Sociaal Plein Westland.

Heeft u opmerkingen? Of ziet u informatie die niet juist is of aangevuld moet worden? Mail ons op: SociaalPleinWestland@gemeentewestland.nl
@2021 Sociaal Plein Westland | Proclaimer | Toegankelijkheid