Skip to content
Bel ons : 140174

Individuele inkomenstoeslag

Stap 1: Informatie

Heeft u langdurig (langer dan 3 jaar) een bijstandsuitkering of een laag inkomen en geen mogelijkheid om uw inkomen te verhogen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de individuele inkomenstoeslag.

De individuele inkomenstoeslag is een toeslag van de gemeente die gebruikt kan worden om extra noodzakelijke uitgaven als rekeningen, wasmachine, koelkast etc. te betalen. Het geld is een extraatje en wordt niet van de bijstandsuitkering of ander inkomen afgetrokken. U betaalt geen belasting over het geld.

De Individuele Inkomenstoeslag is bedoeld voor personen die langdurig moeten leven van een inkomen op een sociaal minimum. Dit kan onder andere een Participatiewet (PW), WAJONG, ANW of een WIA-uitkering zijn

Hoogte toeslag
Alleenstaande € 375,-
Alleenstaande ouder € 475,-
Gehuwden/ gezin € 525,-

Mogelijkheden

Er zijn verschillende opties om tegemoetkoming in de kosten te krijgen. Hieronder vindt u een aantal mogelijkheden.

U zoekt meer informatie over financiële regelingen

Wilt u weten van welke regelingen u allemaal gebruik zou kunnen maken? Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) heeft een rekentool waarmee u kunt bekijken van welke regelingen u eventueel gebruik zou kunnen maken.
Meer informatie over U zoekt meer informatie over financiële regelingen

De gemeente helpt u

Wanneer er niemand in uw directe omgeving is die u kan helpen, er geen alternatieven zijn voor uw hulpvraag en u voldoet aan de voorwaarden, dan komt u mogelijk in aanmerking voor de individuele inkomenstoeslag. U kunt dan een aanvraag indienen voor deze toeslag.
Meer informatie over De gemeente helpt u

Alternatieven

Om u tegemoet te komen in bepaalde kosten zijn er ook nog een aantal alternatieven. Hieronder een selectie van alternatieven die beschikbaar zijn in Westland.

Wellicht ook interessant voor u

De aanvraag voor de individuele inkomenstoeslag gaat over vergoedingen voor extra gemaakte kosten, die u eigenlijk niet kunt betalen. U kent uw persoonlijke situatie zelf het beste, maar door onderstaande thema’s denken we met u mee en geven we u een aantal suggesties die wellicht voor u ook interessant kunnen zijn. Wilt u liever hulp en samen met ons bespreken wat het beste bij u past? Bel ons dan op 14074.

Stap 2 : Dienstverlening

Een team van specialisten staat klaar om u in dit proces te ondersteunen. Hieronder vindt u een overzicht van stappen zodat u een inzicht krijgt wat u eventueel kunt verwachten.

Wat zit er in de dienstverlening inbegrepen?

Of u in aanmerking komt voor de individuele inkomenstoeslag is afhankelijk van uw inkomen. Stel, uw aanvraag voor de individuele inkomenstoeslag wordt goedgekeurd. Wat staat u dan te wachten?
1

Toeslag

Wanneer uw aanvraag is goedgekeurd krijgt u eenmalig de individuele inkomenstoeslag op uw rekening gestort. Na 12 maanden kunt u opnieuw in aanmerking komen voor deze regeling.

Stap 3 : Aanvraagproces

Hieronder vindt u in overzichtelijke stappen het aanvraagproces voor de individuele inkomenstoeslag beschreven zodat u een overzicht krijgt van alle stappen en snel een indruk kunt krijgen of u ervoor in aanmerking komt.

Mogelijkheid ondersteuning?

Beantwoord de volgende vragen om vast te stellen of u mogelijk in aanmerking komt voor ondersteuning door de gemeente Westland.
Woont u in de gemeente Westland? Dit houdt in dat u ingeschreven bent en een woonadres heeft in de gemeente Westland Om in aanmerking te komen voor ondersteuning, moeten alle vragen met 'ja' zijn ingevuld.
Bent u tussen de 21 jaar en pensioengerechtigde leeftijd?
Volgt u geen studie en heeft u zich ingezet om werk te vinden?
Heeft u een inkomen dat lager is dan 110% van de voor u geldende bijstandsnorm?
Om in aanmerking te komen voor ondersteuning door de gemeente, moeten alle vragen met 'ja' zijn ingevuld. Heeft u 1 of meerdere vragen met nee ingevuld, dan komt u niet in aanmerking.
Alternatieven voor Individuele inkomenstoeslag

Hoe verloopt een aanvraag?

Een aanvraagproces heeft een beslistermijn van 8 weken. Dit is de tijd waarin wij onderzoek mogen doen of u wel of niet in aanmerking komt voor de individuele inkomenstoeslag.
1

Indienen aanvraag

U dient uw aanvraag individuele inkomenstoeslag in bij de gemeente. Deze aanvraag kunt u digitaal invullen, via de website van Gemeente Westland.
2

Informatie

U verzameld alle benodigde informatie en levert deze aan bij de gemeente. Welke informatie nodig is voor de aanvraag wijst uit het aanvraagformulier.
3

Informatieverzameling

De gemeente beoordeeld of alle benodigde informatie is ingeleverd. Ontbreken er nog belangrijke stukken, dan neemt de gemeente contact met u op.
4

Beoordeling

Uw aanvraag wordt beoordeeld. De gemeente bekijkt of u aan alle voorwaarden voldoet en of u in aanmerking kunt komen voor de individuele inkomenstoeslag.
5

Beschikking

U krijgt een beschikking thuisgestuurd waarin staat of u de toeslag toegewezen krijgt, of dat de aanvraag wordt afgewezen.

Start uw aanvraag

Hieronder kunt uw aanvraag indienen of melding doen, voor vragen of meer informatie kunt u ook contact met ons opnemen.

Direct uw aanvraag online indienen

Online indienen

Heeft u vragen?

We staan voor u klaar

Heeft u hulp nodig bij of heeft u vragen over het opstellen van uw aanvraag of melding? Neem dan telefonisch contact met ons op.

Telefoon

Snel en persoonlijk contact 140174
De gemeente Westland ontwikkelde samen met Patijnenburg, het Sociaal Kernteam Westland en Vitis Welzijn het Sociaal Plein Westland.

Heeft u opmerkingen? Of ziet u informatie die niet juist is of aangevuld moet worden? Mail ons op: SociaalPleinWestland@gemeentewestland.nl
@2021 Sociaal Plein Westland | Proclaimer | Toegankelijkheid