Skip to content
Bel ons : 140174

Hulp bij echtscheiding

Informatie

U gaat scheiden en dan komt er veel op u af. U moet over allerlei zaken afspraken maken. Bijvoorbeeld over uw bezittingen zoals uw huis, over geld zoals alimentatie, over pensioen, en over wie waar gaat wonen. Heeft u kinderen, dan maakt u ook afspraken over alles wat met hen te maken heeft. Zoals waar ze gaan wonen, waar ze naar school gaan, wie waarvoor betaalt, en nog vele andere zaken.

Misschien kunt u de scheiding goed zelf regelen. Soms lukt dit niet. Dan heeft u misschien iets aan de hulp die vanuit de gemeente wordt geboden.

U regelt zelf uw scheiding
U leeft in goede harmonie met uw partner en u komt er samen wel uit. Het liefst snel en zonder al te veel bemoeienis van anderen. Maar u wilt wel weten hoe het precies zit. Dan kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid. Hier vindt u alle informatie overzichtelijk gepresenteerd: van een checklist wat er allemaal bij komt kijken tot een ouderschapsplan, van het regelen van uw pensioen bij scheiding tot alimentatie.

U zoekt ondersteuning bij een scheiding
U gaat scheiden. De scheiding verloopt problematisch, bijvoorbeeld door ruzie of financiële problemen. Of uw kind heeft moeite met het verwerken van de scheiding. In dat geval kunt u op verschillende manieren hulp zoeken. Hieronder vindt u de mogelijkheden. 

Mogelijkheden

Er zijn verschillende opties voor hulp bij echtscheiding. Hieronder vindt u enkele mogelijkheden.

U zoekt informatie over het regelen van uw scheiding

Hieronder leest u welke mogelijkheden er zijn als u zelf uw scheiding wilt regelen.

Informatie van de Rijksoverheid 
Ga naar de website van de Rijksoverheid en bekijk de informatie over het onderwerp scheiden.

Alimentatie 
Na een scheiding kunt u met uw ex-partner afspraken maken over hoeveel alimentatie er wordt betaald. Er zijn twee soorten alimentatie, namelijk kinderalimentatie en partneralimentatie. Kinderalimentatie is een bedrag voor de kosten van levensonderhoud en scholing voor uw kind. Het is verplicht om kinderalimentatie te betalen totdat een kind 21 jaar is. Partneralimentatie is een bedrag voor levensonderhoud van één van de twee ex-partners wanneer deze niet of niet helemaal voor het eigen levensonderhoud kan zorgen. De hoogte van dit bedrag kunt u in onderling overleg bepalen. U bespreekt ook hoe lang deze alimentatie wordt betaald. Komt u er niet uit? Dan kan de rechter de hoogte van de partneralimentatie vaststellen. Meer informatie over alimentatie vindt u in de alimentatiewijzer.

Ouderschapsplan en omgangsregeling
Heeft u kinderen jonger dan 18 jaar? Dan moet u een ouderschapsplan maken. Hierin schrijft u op hoe u de opvoeding en de zorg van uw kinderen regelt na de scheiding. U neemt hierin afspraken op met uw ex-partner, waaronder over de omgang maar ook over de kosten, zoals afspraken over alimentatie. U kunt natuurlijk zelf een ouderschapsplan maken. Hiervan kunt u via internet talloze voorbeelden downloaden. Wilt u dit zelf regelen, kijk dan op Rechtwijzer, dit is de website van de Raad voor de Rechtsbijstand. Hierop vindt u alle informatie die u nodig heeft om dit zelf te doen.

U kan wel wat hulp gebruiken bij uw scheiding
U bent niet de eerste die gaat scheiden en u bent zeker niet de enige in uw familie of vriendenkring. Praat erover met uw omgeving. Het kan u helpen om de verhalen te horen van mensen uit uw omgeving die hetzelfde hebben meegemaakt. Hun verhalen kunnen u helpen en u ziet dat u er niet alleen voor staat. Ook is het mogelijk om een cursus te volgen of met lotgenoten te praten in een praatgroep die dezelfde zaken als u meemaken. Dat kan helpen als u het lastig vindt om bijvoorbeeld veel belangrijke beslissingen zelf te nemen.

Vrij toegankelijke zorg 
U kunt ook zelf rechtstreeks zorginstanties benaderen waarvan u denkt dat zij u kunnen helpen in uw situatie. Dat kan alleen voor de zogenaamde Vrij Toegankelijke Zorg. Dit zijn alle zorgaanbieders waarvoor u geen verwijzing nodig heeft. Deze kunt u zelf benaderen. Let op: u moet eventuele kosten zelf betalen.

Wat regelt u zelf bij de gemeente?

Er zijn een aantal zaken die u direct zelf moet regelen.

Ontbinding van geregistreerd partnerschap
Had u een geregistreerd partnerschap? En is dat nu ontbonden? Dan moet u dit melden bij de gemeente. De gemeente noteert dit in de registers van de burgerlijke stand. Dit heet een beëindigingsbeschikking. Vanaf dat moment is uw partnerschap officieel beëindigd.

Echtscheiding inschrijven
Gaat u scheiden? Dan moet u hiervoor naar de rechtbank. Een scheiding is pas definitief als deze in de registers van de burgerlijke stand is ingeschreven. Informatie over het inschrijven vindt u op de website van de gemeente.

Zorgregisseur

Wanneer de scheiding problematisch verloopt kunt u ervoor kiezen om een zorgregisseur van het Sociaal Kernteam Westland in te schakelen. Dit kan bijvoorbeeld wanneer er sprake is van ruzie of financiële problemen, of wanneer uw kind moeite heeft met het verwerken van de scheiding. Een zorgregisseur helpt u aan overzicht in uw situatie, bekijkt samen met u op welke vlakken u zorg nodig heeft en schakelt waar nodig ook de juiste zorg in.
Meer informatie over Zorgregisseur

Alternatieven

Als u besluit niet alles zelf op te lossen, of het lukt u niet om al uw zaken zelf te regelen, dan is er in uw gemeente heel veel hulp beschikbaar. Hieronder vindt u het aanbod in uw gemeente om u te helpen.

Wellicht ook interessant voor u

U kunt uw persoonlijke situatie zelf het beste beoordelen, maar door onderstaande thema's willen we met u meedenken en een aantal suggesties doen die wellicht voor u ook interessant kunnen zijn. 
De gemeente Westland ontwikkelde samen met Patijnenburg, het Sociaal Kernteam Westland en Vitis Welzijn het Sociaal Plein Westland.

Heeft u opmerkingen? Of ziet u informatie die niet juist is of aangevuld moet worden? Mail ons op: SociaalPleinWestland@gemeentewestland.nl
@2021 Sociaal Plein Westland | Proclaimer | Toegankelijkheid