Skip to content
Bel ons : 140174

Hulp bij autisme

Informatie

Heeft u hulp nodig bij autisme? Iemand met autisme verwerkt informatie op een andere manier in de hersenen. Dat heeft positieve kanten (zoals een opmerkelijk oog voor detail) maar ook negatieve kanten (zoals omgaan met anderen of het houden van overzicht).

Autisme is vaak niet te zien. Het kan een enorme gevolgen hebben voor iemands leven. Het kan zijn dat u of één van uw gezinsleden autisme heeft. In veel gevallen is daar prima mee te leven, zelfstandig of met een klein beetje hulp van uw omgeving. Sommige mensen met autisme hebben hun hele leven hulp nodig. Wordt u of één van uw gezinsleden in de dagelijkse dingen door autisme belemmerd? Dan heeft u misschien iets aan de hulp die gemeente Westland biedt aan mensen met autisme.

Mogelijkheden

Hieronder ziet u welke mogelijkheden u heeft om hulp bij autisme te krijgen.

U zoekt meer informatie over autisme

Meer informatie over de invloed van autisme op het dagelijks leven
U krijgt voor het eerst te maken met de diagnose autisme in uw eigen leven of in het leven van iemand dichtbij. U zoekt informatie over wat de gevolgen van autisme zijn op het dagelijks leven bij opgroeien, onderwijs, relaties, vrije tijd, werken en een zelfstandig leven. Op de website Autismewegwijzer vindt u hier meer informatie over.

Gesprek met uw huisarts

U kunt bij uw huisarts terecht voor allerlei problemen. Bijvoorbeeld problemen met uw werk, uw gezin, uw geestelijke en lichamelijke gezondheid, met uw kinderen of uw partner. Uw huisarts behandelt u zelf, geeft u advies of verwijst u door naar de juiste specialist. U kunt ook terecht bij uw huisarts voor psychische behandeling en/of medicijnen. Een bezoek aan uw huisarts wordt betaald vanuit uw basisverzekering. U hoeft dus niet apart voor een bezoek aan uw huisarts te betalen.

Vrij toegankelijke zorg

U kunt ook zelf rechtstreeks contact zoeken met zorginstanties waarvan u denkt dat zij u kunnen helpen. Dat kan alleen voor de zogenaamde vrij toegankelijke zorg: dit zijn zorgaanbieders waarvoor u geen verwijzing nodig heeft. Deze kunt u zelf benaderen. Let op: u moet eventuele kosten zelf betalen.

Aanvraag Zorgregisseur

U kunt bij de zorgregisseur terecht wanneer u op zoek bent naar één aanspreekpunt voor uw zorg. De zorgregisseur maakt samen met u een plan voor uw persoonlijke situatie en helpt u om de problemen op te lossen. Verder kan de zorgregisseur u helpen wanneer het u even niet lukt om uw situatie te overzien. Als het nodig is, brengt de zorgregisseur u in contact met specialisten die u met uw probleem kunnen helpen.
Meer informatie over Aanvraag Zorgregisseur

De gemeente helpt u

De gemeente heeft een groot en gevarieerd aanbod van hulp: van trainingen en cursussen voor volwassenen of kinderen met autisme tot opvoedondersteuning voor ouders, van levensbegeleiding tot woon- en werkondersteuning.

Wellicht ook interessant voor u

U kent uw eigen situatie zelf het best, maar we denken natuurlijk graag met u mee. Misschien zijn de mogelijkheden hieronder ook interessant voor u. Bespreekt u liever samen met ons welke hulp het best bij u past? Bel dan naar 14074.
De gemeente Westland ontwikkelde samen met Patijnenburg, het Sociaal Kernteam Westland en Vitis Welzijn het Sociaal Plein Westland.

Heeft u opmerkingen? Of ziet u informatie die niet juist is of aangevuld moet worden? Mail ons op: SociaalPleinWestland@gemeentewestland.nl
@2021 Sociaal Plein Westland | Proclaimer | Toegankelijkheid