Skip to content
Bel ons : 140174

Budgetbeheer

Stap 1: Informatie

Budgetbeheer is er speciaal voor mensen die via gemeente Westland hulp krijgen vanuit schuldhulpverlening. De budgetbeheerder beheert uw geld volgens een plan. Dit plan wordt samen met u gemaakt. Met budgetbeheer zorgen we ervoor dat er geen nieuwe schulden of betalingsachterstanden ontstaan. Op deze pagina leest u over budgetbeheer. U vindt ook informatie over budgetbeheer zonder schuldhulpverleningstraject. 

Rust brengen in uw situatie 
De budgetbeheerder bekijkt eerst hoeveel geld u iedere maand ontvangt. Samen met u kijken we of u recht heeft op (gemeentelijke) regelingen voor extra inkomen. We kijken ook hoeveel geld u elke maand uitgeeft. Samen met u bepalen we welke uitgaven noodzakelijk zijn en welke uitgaven (tijdelijk) niet meer kunnen. Uw vaste lasten, zoals huur, energie, zorgverzekering en overige rekeningen worden betaald. Daarnaast ontvangt u iedere week of maand een bedrag om van te leven. 


Budgetbeheer is er in 3 vormen


Budgetbeheer
Met deze vorm starten we. Uw inkomen komt binnen bij budgetbeheer. Eerst betalen we alle afgesproken rekeningen voor u. U ontvangt geld om van te leven. Later mag u steeds meer rekeningen weer zelf gaan betalen. Wij leren u om zelfstandig met uw geld om te gaan. Dit doen wij bijvoorbeeld met een training. U leert zo om goede financiële keuzes te maken.

Financieel beheer
Dit is de laatste fase van budgetbeheer. Uw inkomen komt nog binnen bij budgetbeheer. De budgetbeheerder spaart voor uw schuldeisers. De rest van uw geld maakt de budgetbeheerder naar u over. U betaalt hier zelf uw vaste lasten en overige rekeningen van.

Bewindvoering
Soms is budgetbeheer niet voldoende om u te helpen bij uw geldzaken. Een bewindvoerder kan u dan beter helpen. Dit wordt met u besproken. U kunt hier ook zelf om vragen. Een rechter bepaalt of u bewindvoering krijgt. De bewindvoerder beheert dan al uw inkomsten en uitgaven. Ook ontvangt u geld om van te leven.

Budgetbeheer zonder schuldhulpverleningstraject

Heeft u geen schuldhulpverlening, maar bent u wel op zoek naar hulp bij het beheren van uw geldzaken? Vitis Welzijn of schuldhulpmaatje bieden u op een laagdrempelige manier hulp. Een coördinator maakt een afspraak met u en komt bij u thuis. Tijdens die gesprek kijkt hij of zij war u precies hulp bij nodig heeft in uw administratie. Een vrijwilliger helpt u om uw geldzaken weer op orde te krijgen.

Geldproblemen en schulden kan iedereen overkomen. Vaak door niets anders dan domme pech. De enveloppen blijven ongeopend, de rekeningen lopen steeds hoger op, totdat u er niet meer uitkomt. Weet dat u niet de enige bent en dat er altijd een oplossing is. Op www.gemeentewestland.nl/geldzorgen vindt u verhalen van Westlanders die met hulp uit de schulden zijn gekomen.
 

Mogelijkheden

Hieronder leest u welke mogelijkheden u heeft om u uw geldzaken weer op orde te krijgen.

U zoekt meer informatie over financiële regelingen

Wilt u weten op welke financiële regelingen (zoals huurtoeslag en zorgtoeslag) u recht heeft? Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) heeft allerlei informatie over geldzaken.
Meer informatie over U zoekt meer informatie over financiële regelingen

Gemeentelijke regelingen

Naast landelijke regelingen heeft uw gemeente ook regelingen voor mensen met een laag inkomen. Dit gaat bijvoorbeeld om regelingen voor kinderen of een tegemoetkoming in bijzondere kosten. Alle regelingen van gemeente Westland vind u op de website.
Meer informatie over Gemeentelijke regelingen

U probeert het zelf te regelen

Heeft u beginnende betalingsproblemen? Kleine schulden kunt u misschien zelf oplossen. Misschien is er iemand in uw omgeving die u kan helpen met uw geldzaken.
Op www.geldfit.nl  kunt u checken of er bij u sprake is van (beginnende) betalingsproblemen.

Op www.nibud.nl kunt u informatie over geldzaken vinden. Op de website www.zelfjeschuldregelen.nl vindt u alles over schulden. U kunt hier bijvoorbeeld voorbeeldbrieven vinden. Met deze brieven kunt u schuldeisers voorstellen doen voor een betalingsregeling.

Hulp via Vitis Welzijn

Heeft u moeite om rond te komen? En wilt u voorkomen dat u echt in de schulden komt? Dan kunt u een budgetcoach via Vitis Welzijn aanvragen. Vitis Welzijn helpt op een makkelijke manier. Een coördinator van Vitis maakt een afspraak met u en komt bij u thuis langs. Tijdens dit gesprek kijkt u samen waar u precies hulp bij nodig heeft met uw administratie. Een vrijwilliger helpt u hierna om uw geldzaken weer op orde te krijgen.
Meer informatie over Hulp via Vitis Welzijn

Hulp via schuldhulpmaatje

Heeft u moeite om rond te komen? Wilt u voorkomen dat u in de schulden komt of dat uw schulden groter worden? Dan kunt u een schuldhulpmaatje aanvragen. Een coördinator van Schuldhulpmaatje bespreekt met u waar u hulp bij wilt. Een schuldhulpmaatje helpt u hierna om uw geldzaken weer op orde te krijgen.
Meer informatie over Hulp via schuldhulpmaatje

U vraagt hulp bij de gemeente

Budgetbeheer is er alleen voor mensen die binnen gemeente Westland ook schuldhulpverlening ontvangen. De budgetbeheerder beheert uw geld volgens een plan. Dit plan wordt samen met u gemaakt. Met budgetbeheer zorgen we ervoor dat er geen nieuwe schulden of betalingsachterstanden ontstaan. In de loop van het schuldhulpverleningstraject leert u zelf uw geldzaken weer te doen.
Meer informatie over U vraagt hulp bij de gemeente

Wellicht ook interessant voor u

De aanvraag voor Budgetbeheer gaat over hulp bij uw geldzaken. U kent uw eigen situatie zelf het best, maar we denken natuurlijk graag met u mee. Misschien zijn de mogelijkheden hieronder ook interessant voor u. Bespreekt u liever samen met ons welke hulp het best bij u past? Bel dan naar 14074.

Stap 2 : Dienstverlening

Heeft u uw vraag om hulp bij de gemeente gemeld? Dan staat een team van specialisten voor u klaar.

Wat zit er in de dienstverlening inbegrepen?

Budgetbeheer is er speciaal voor mensen die via de gemeente Westland hulp krijgen vanuit Schuldhulpverlening. De budgetbeheerder helpt u met uw geldzaken tijdens uw schuldhulpverleningstraject.
1

Beheer

Budget en financieel beheer door een expert. Hij of zij leidt uw geldzaken in goede banen.
2

Cursus

U mag de cursus ‘Uw administratie op orde’ volgen zodat u in de toekomst weer zelf uw geldzaken regelt.
3

Volgen van uw budgetbeheer

Zolang u budgetcoaching krijgt, volgt de budgetbeheerder hoe het met u en uw geldzaken gaat. Hij of zij bespreekt samen met u of het beter gaat.
4

Doorverwijzing

Als het nodig is verwijst de budgetbeheerder u door naar andere hulpverleningsinstanties.

Stap 3 : Aanvraagproces

Kunt u bij alle onderstaande vragen ‘Ja’ invullen? Dan komt u in aanmerking voor hulp. Voorwaarde is dat u schulden heeft en dat u volledige inzage geeft in uw geldzaken.

Mogelijkheid ondersteuning?

Beantwoord de volgende vragen om te kijken of u recht heeft op hulp door de gemeente Westland.
Woont u in gemeente Westland? U bent ingeschreven in de gemeente Westland en u heeft hier ook een woonadres.
Heeft u een lopend schuldhulpverleningstraject?
Heeft u betaalachterstanden in de vaste lasten?
Om in aanmerking te komen voor ondersteuning door de gemeente, moeten alle vragen met 'ja' zijn ingevuld. Heeft u 1 of meerdere vragen met nee ingevuld, dan komt u niet in aanmerking.
Alternatieven voor Budgetbeheer

Hoe verloopt een aanvraag?

Tijdens de intake bij schuldhulpverlening bekijkt de consulent welke hulp u nodig heeft.
1

Aanvraag indienen

Heeft u recht op schuldhulpverlening? Dan vraagt de afdeling Schuldhulpverlening budgetbeheer aan.
2

Intake

U heeft een gesprek met de budgetbeheerder. In dit gesprek wordt gekeken naar uw inkomsten en uitgaven. Er wordt een voorlopig budgetplan gemaakt en u maakt afspraken met elkaar.
3

Afspraken vastleggen

Tijdens de intake worden de afspraken vastgelegd. Hiervoor ondertekent u verschillende documenten: overeenkomst budgetbeheer, machtiging belastingdienst en machtiging voor de werkgever/uitkerende instantie.
4

Stukken aanleveren

Blijkt tijdens het intakegesprek dat er nog meer belangrijke documenten zijn? Dan geeft u ze aan de budgetbeheerder.
5

Beheer starten

Budgetbeheer start zodra uw inkomen binnenkomt.

Heeft u vragen?

We staan voor u klaar

Heeft u hulp nodig bij of heeft u vragen over het opstellen van uw aanvraag of melding? Neem dan telefonisch contact met ons op.

Telefoon

Snel en persoonlijk contact 140174
De gemeente Westland ontwikkelde samen met Patijnenburg, het Sociaal Kernteam Westland en Vitis Welzijn het Sociaal Plein Westland.

Heeft u opmerkingen? Of ziet u informatie die niet juist is of aangevuld moet worden? Mail ons op: SociaalPleinWestland@gemeentewestland.nl
@2021 Sociaal Plein Westland | Proclaimer | Toegankelijkheid