Bel ons : 140174

Aanbod Sociaal Plein Westland

Lotgenotencontact voor ouders/naasten van kinderen met een verslaving

Lotgenotencontact voor ouders/naasten van kinderen met een verslaving Als ouders of naasten sta je meestal machteloos toe te kijken dat het de verkeerde kant op gaat. Meestal is er geen inzicht in de verslaving en in veel gevallen zijn er ook psychische problemen. Daarom valt het niet te begrijpen dat de verslaafde persoon niet voor rede vatbaar is om aan zijn verslaving te werken. De situatie is erg moeilijk, ook omdat een verplichting tot behandeling in Nederland ingewikkeld te realiseren is.

In deze periode is het erg belangrijk om wat afstand te nemen en goed voor jezelf te zorgen. Dat is ongemakkelijk, want schuldgevoelens zijn vaak groot. Maar door geen afstand te geven en geen grenzen te stellen, houd je de verslaving soms juist in stand en kan je bovendien ook zelf lichamelijke of psychische problemen krijgen. Daar is niemand bij gebaat.

Vaak helpt het om met iemand te praten die hetzelfde heeft meegemaakt. Om tips te krijgen hoe het beste met de situatie om te gaan. Het is ook fijn om bevestiging te krijgen of je keuzes wel goed zijn en om er gewoon vrijuit over te kunnen praten; dat is vaak lastig bij bekenden omdat schaamte dan een rol speelt. Sta je open voor een gesprek dan kan je op het volgende rekenen:
Dat alles wat besproken zal worden niet naar buiten komt;
het gesprek kan plaatsvinden op elke locatie die je prettig vind;
na het gesprek heb je meer kennis om met de situatie om te gaan;
indien er behoefte is en bij voldoende animo kan er in groepsverband met andere ouders worden afgesproken;
je kan altijd vragen stellen na het gesprek als je het even niet meer weet.

Ron de Bruin, ervaringsdeskundige, in Monster. Hij is bereikbaar via ron@rondebruin.nl of 06-53362985.
    Terug naar de lijst>>
    De gemeente Westland heeft samen met Patijnenburg, het Sociaal Kernteam Westland en Vitis Welzijn het Sociaal Plein Westland ontwikkeld.

    Heeft u opmerkingen? Graag ontvangen wij uw feedback indien informatie niet correct is of aangevuld moet worden. U kunt dan contact opnemen met SociaalPleinWestland@gemeentewestland.nl
    @2019 Sociaal Plein Westland | Proclaimer